Veganuary 2022 – Klassieke gerechten uit het Verenigd Koninkrijk maar dan vegan!

Het nieuwe jaar is aangebroken en het is weer tijd voor goede voornemens! Een van de goede voornemens bij vele mensen is gezonder eten en minder drinken. We kennen waarschijnlijk allemaal wel Dry January, maar wist je dat januari ook is uitgeroepen tot Veganuary? Het houdt in dat je de gehele maand januari alleen maar vegan eet, en dat kan best een uitdaging zijn! De keuken van het Verenigd Koninkrijk kent veel traditionele gerechten, vaak met veel vlees of andere dierlijke producten. Maar deze gerechten kun je ook prima vegan eten! Welke ga jij thuis namaken? 

  1. Vegan Yorkshire Pudding

De Yorkshire pudding mag niet ontbreken bij een klassieke Sunday roast. De vegan yorkshire puddings kun je gemakkelijk maken door een paar eenvoudige ingrediënten te vervangen met plantaardige melk en plantaardige olie of boter. Serveer de Sunday roast met een uien jus, gebakken aardappels en de vegan haggis!  

2. Vegan Wellington 

Ook een klassieke beef Wellington is gemakkelijk om te toveren naar een vegan variant. Gebruik een vulling van champignons, kikkererwten en linzen voor een vlezige textuur. Meng het mengsel met groenten en wikkel daarna het geheel in vegan bladerdeeg. Je zult hier gegarandeerd van smullen! 

3. Vegan Haggis 

We kennen allemaal wel het Schotse gerecht Haggis, gemaakt van orgaanvlees, dierlijk vet, havermout en kruiden. Niet heel vegan vriendelijk dus! Door het vlees te vervangen door linzen en champignons kun je hier een heerlijke vegan variant van maken. Ga jij het proberen?  

4. Vegan English Breakfast 

Wie houdt er nou niet van een goed stevig ontbijt? Een English breakfast is hier perfect voor. Vervang de dierlijke producten door bijvoorbeeld worstjes van seitan, scrambled tofu en tempeh bacon. Serveer het met de traditionele bonen in tomatensaus, champignons, gebakken tomaten, een stuk brood en je hebt een waanzinnig vegan ontbijt!  

5. Vegan Scones 

Scones, wie kent ze niet? Scones komen oorspronkelijk uit Schotland en worden vaak geserveerd bij een high tea of een afternoon tea. Er zijn talloze recepten te vinden voor scones en origineel worden ze gemaakt met roomboter en eieren. Je kunt de roomboter vervangen voor vegan boter of bijvoorbeeld kokosolie. Serveer ze met zelf gemaakte jam of een frisse lemon curd.  

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie