The White Cliffs of Dover

Wandelen boven de White Cliffs bij Dover

Hoe gaat dat liedje alweer? There are blue birds over the white cliffs of Dover…? De beroemde witte kliffen van Dover: dichterbij kan Engeland niet zijn. Laten we daar eens een wandeling maken!

Het is maar een sprongetje, van de ferryterminal in Dover tot bij het White Cliffs-bezoekerscentrum van de National Trust – vanop het schip zie je het gebouwtje al staan! Velen komen hier voor het uitzicht (op het drukke scheepvaartverkeer op het Kanaal en op de mierennest die de haven van Dover soms is), een kopje thee met iets zoets of… een stevige wandeling op de kliffen. Zorg voor goeie wandelschoenen en wind- en regendichte kleding.

Wandeling vol geschiedenisSt. Margaret's-at-Cliffe

In twee uur loop je van het bezoekerscentrum naar de South Foreland-vuurtoren (en terug) en wie meer tijd en energie heeft, breidt zijn tocht uit tot in het dorpje St. Margaret’s-at-Cliffe. Onderweg ontmoet je schapen en pony’s uit Exmoor die instaan voor het maaien van het gras. Loop niet te dicht bij de rand en lees de informatiepanelen die je hier en daar aantreft. Ze vertellen over de steenkoolindustrie die hier ooit floreerde (en hoe die kolen tot in schepen op zee werden gebracht), over een oude gevangenis die hier lang geleden stond en over de verdediging van de kustlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoek zeker de vuurtoren, waar je kennismaakt met een indrukwekkend stukje maritieme geschiedenis en met het feit dat die vuurtoren letterlijk honderden levens heeft gered – de zee is daar echt levensgevaarlijk.

James Bond

Wandelen op de White Cliffs
Wie verder wandelt, kan een blik werpen op de villa waar James Bond-bedenker Ian Fleming de mooiste jaren van zijn leven doorbracht. In het kerkje van St. Margaret’s vind je een indrukwekkend glasraam ter nagedachtenis van de slachtoffers van de scheepsramp met de Herald of Free Enterprise (1987) en in The White Cliffs Hotel kun je terecht voor een goeie pint, een stevige maaltijd of een zondige afternoon tea. Wie de moed heeft om tot helemaal beneden te lopen, naar het keienstrand (en daarna dus ook weer naar boven), vindt daar een heerlijke pub: The Coastguard. Enjoy!

Zin gekregen om te wandelen boven The White Cliffs? Met de ferry ben je binnen twee uur vanuit Duinkerken of Calais in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie