Orkney-eilanden

Orkney

Het begint met een historisch tijdschrift. Eén blik op de foto’s is genoeg: Mysterieuze stenen, duizenden jaren geleden in de steentijd rechtop gezet. Niet ver daar vandaan staan even oude stenen huisjes. En dat allemaal op een eilandengroep boven het noordelijkste puntje van het vaste land van Schotland. Geen flauw idee hoe je daar komt. Toch weet ik het zeker; ik ga naar de Orkney-eilanden. Die unieke stukjes geschiedenis ga ik aanraken. Ik wil de sfeer daar inademen en de mystieke sfeer tot in mijn botten ervaren.

Lowlands en Highlands

Talloze kaarten en reisgidsen hebben we bestudeerd. Alle filmpjes op YouTube bekeken. Toch raken we keer op keer verrast door de schoonheid van Schotland. Onze eerste overnachting is in het park van een kasteel. We struinen er door de prachtige bossen. Vele kastelen, tuinen, parken en charmante dorpjes volgen. Naar het noorden toe wordt het landschap ruiger. Wij zien dolfijnen in de baai van de Spey, oeroude gletcherdalen in de Highlands en tal van steentijdmonumenten, even oud als onze hunebedden, maar dan groter.

Tweede veerboot

Na twee weken zwerven staat de camper in John o‘ Groats. Een kleine veerboot brengt ons naar de Orkney-eilanden. Daar gaan we met een touringcar naar alle plekken die ik maanden eerder voor het eerst op de foto’s zag: De huisjes van Skara Brae, de archeologische opgravingen bij Ness of Brodgar, the stones of Stenness – mogelijk de oudste steencirkel van Groot Brittannië.

Skara Brae

Ring

En de enorme ring van Brodgar. Mijn gezin loopt lachend van steen naar steen. Een exemplaar bevindt zich onder mijn vingertoppen. Ik voel de structuur. De wind in mijn haar. De geur en het geluid van het eiland dringen tot mij door. Wat ooit begon met een tijdschrift is nu een prachtige reiservaring geworden.

Ring of Brodgar

Geschreven door: Harry Wibier

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie