Floors Castle is een sprookjeskasteel

Floors Castle

Vlak over de Engels-Schotse grens, in de buurt van Kelso, staat het sprookjesachtige Floors Castle: rijk aan geschiedenis, prachtige kamers, een schitterend kasteelpark en op een unieke locatie aan de oever van de rivier Tweed. Gaat dat zien!

De geschiedenis van Floors Castle gaat terug tot de bouw, op die plaats, van een verdedigingstoren in de 12de eeuw. Die staat niet toevallig daar, op de oever van de rivier Tweed, al eeuwenlang de grens tussen Engeland en Schotland.

In de eeuwen daarna is de site, oorspronkelijk op gronden van de abdij van Kelso, herhaalde keren verbouwd. Het kasteel zoals het er nu uitziet, is tussen 1721 en 1726 gebouwd naar plannen van de bekende Schotse architect William Adam en kreeg zo’n 150 jaar later nog eens een facelift door een andere Schotse architect, William Playfair.

Floors Castle

Levend kasteel

De hertog van Roxburghe en zijn familie wonen nog altijd in Floors Castle. Je loopt hier dus niet door een museum (een beetje wel, toch) maar vooral door de prachtige kamers die door de familie nog steeds worden bewoond. Dat zie je her en der. Er staan bijvoorbeeld telefoontoestellen met daarop de binnenhuisnummers van onder anderen His Lordship en Her Lady (een beetje discretie, graag!) en de zin voor hedendaagse kunst van de familie zie je bijvoorbeeld aan de schilderijen van Henri Matisse en Walter Sickert (wees gerust: Turner is er ook).

Floors Castle zitkamer

Ga na je bezoek zeker ook wandelen in het kasteelpark en rij zeker ook eens naar de andere oever van de rivier Tweed voor het mooiste uitzicht op het kasteel.

Floors Castle en River Tweed

Floors Castle ligt in de Scottish Borders, op zo’n 40 km landinwaarts vanaf de A1 ter hoogte van Berwick upon Tweed. Een bestemming op zich of een tussenstop op je reis naar of van Schotland.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie