ORCA Wildlife Officer Anika

Mijn naam is Anika en de afgelopen twee weken heb ik mijn eerste shift mogen ervaren als ORCA Wildlife Officer aan boord van de King Seaways tussen IJmuiden en Newcastle. Al sinds dat ik klein was heb ik een passie gehad voor dieren, met een focus op dolfijnen. Ik heb met veel plezier de boekserie ‘Op zoek naar dolfijnen’ keer op keer gelezen en ik vermoed dat mijn fascinatie daar begonnen is. In navolging van mijn interesse ben ik vijf jaar geleden aan Wageningen University Bos en Natuurbeheer gaan studeren en momenteel volg ik aan dezelfde universiteit de master Forest and Nature Conservation en de master Aquaculture and Marine Resource Management.

Mijn tijd bij ORCA is niet specifiek studie gerelateerd, hoewel het wel in hetzelfde plaatje past. Toen ik ontdekte dat ORCA de positie van Wildlife Officer beschikbaar had, heb ik meteen gereageerd, omdat het precies is wat ik later wil gaan doen; zelf meer leren over het zeeleven, en tegelijkertijd andere mensen ook enthousiast maken en informeren. En tot mijn vreugde heb ik deze kans gekregen van ORCA.

Mijn eerste shift was de afgelopen twee weken, waarbij ik Rose vergezeld heb aan boord van de King Seaways. Het weer zat niet echt mee deze eerste shift, wat maakte dat ik vooral veel oefening heb gehad in het herkennen van de vogels in ons deel van de Noordzee. Dit had ik niet van te voren verwacht, maar ik heb er zeker veel plezier mee gehad.

En mijn shift werd goed gemaakt door een buitengewone laatste dag in Newcastle toen we alle vier de te verwachten soorten (bruinvissen, tuimelaar, witsnuit dolfijnen en dwergvinvissen) in één dag gezien hebben. Ik had zelf nog nooit een witsnuitdolfijn gezien, dus toen we een aantal van hen in de verte zagen en daarna bij ons in de buurt was dat al een hoogtepunt. En vlak voordat het echt te donker werd om buiten nog iets te zien kwam er ook nog een dwergvinvis vlakbij de boot meerdere keren boven. Ik heb echt staan springen op het dek bij het zien van de witsnuitdolfijnen en mijn eerste walvis!

Naast de surveys en het zeeleven zijn we natuurlijk ook aan boord van de King om de passagiers een fijne tijd en ervaring te geven. Het is geweldig om met hen te praten en dan ook in staat te zijn hen iets te vertellen over het leven wat we zien, of verwachten, op onze overtochten. Ze zijn altijd erg geïnteresseerd en open, en ik vind het leuk om met hen in Engels, Nederlands, of zelfs Duits te praten en ook van hen te leren. Al met al heb ik enorm veel geleerd in deze weken, en kijk ik nu al uit naar mijn volgende shift.

Van maart t/m september zijn de ORCA Wildlife Officers aanwezig op King Seaways.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie