ORCA Ocean Conservationist Mathilde

Ontmoet Mathilde, een van de Ocean Conservationists aan boord van de King Seaways. We zijn blij haar te ontmoeten en zijn benieuwd naar haar ervaringen tijdens de eerste maanden op de KING Seaways. We hebben haar een aantal vragen gesteld over haar baan als Ocean Conservationist. Lees snel verder! 

Hallo, Mijn naam is Mathilde, ik kom uit Nederland en ik ben Ocean Conservationist sinds februari 2022. En ben begonnen op de King Seaways in maart 2022.  

Waarom en hoe ben je Ocean Conservationist geworden?   

Ik heb altijd van walvissen en dolfijnen gehouden, ik heb Kust en Zee management gestudeerd, en door mijn stages heb ik ervaring opgedaan met walvisonderzoek. En ik wist dat ik wilde werken en helpen walvissen en dolfijnen te beschermen.

Dus toen ik eind 2019 een vacature zag om wildlife officer voor de Noordzee te worden, heb ik meteen gesolliciteerd en de baan gekregen. Ik heb mijn opleiding tot wildlife officer in februari 2020 gevolgd en zou in maart 2020 op King beginnen, maar toen begon natuurlijk de pandemie en werd de functie uitgesteld. Toen veranderde de naam van de positie in wat het nu is: Ocean Conservationist. 

Welke dieren zijn er te zien op de route IJmuiden – Newcastle? 

Er zijn vier soorten walvisachtigen die voornamelijk worden gezien in de Noordzee vanaf King seaways. Aan zowel de Britse als de Nederlandse kant hebben we de bruinvis, een kleine soort die verwant is aan dolfijnen en walvissen. Er zijn twee dolfijnsoorten in de Noordzee, de tuimelaardolfijn en de witsnuitdolfijn. Beide soorten zijn zeer energiek en als je geluk hebt, kun je ze uit de zee zien springen. Tenslotte is er nog een walvissoort die in de zomermaanden in de Noordzee kan worden gezien, de dwergvinvis. De dwergvinvis is de kleinste baleinwalvissoort en kan een lengte van 10 meter bereiken. 

Naast deze vier walvisachtigen kunnen we grijze en gewone zeehonden zien. Veel zeevogelsoorten zoals de indrukwekkende jan-van-gent, papegaaiduiker, alken, zeekoet, noordse stormvogel, sterns en nog veel meer. 

Wat is je favoriete diersoort die je op King Seaways hebt gezien en waarom is het je favoriet? 

Eerlijk gezegd houd ik van alle soorten walvisachtigen die we in de Noordzee kunnen zien. Aangezien ik Nederlands ben, heb ik een zwak voor de bruinvis, omdat het de enige soort is die langs de Nederlandse kust leeft. Ik hou ook van de witsnuitdolfijn met zijn donkere gebogen rugvin. Naast deze twee heb ik ook altijd van een door de lucht zwevende jan-van-gent gehouden en natuurlijk van de papegaaiduiker met zijn fel oranje poten en kleurrijke snavel.

Wat vind je het leukste aan je baan en waarom?  

Mijn favoriete onderdeel is de dekwacht samen met passagiers, vooral wanneer deze passagiers heel graag willen uitkijken naar walvissen, dolfijnen en bruinvissen. 

Waarom is het belangrijk om Ocean Conservationists aan boord van King Seaways te hebben? 

Het is belangrijk om de walvissen, dolfijnen en bruinvissen te helpen monitoren. ORCA doet deze monitoring op King Seaways sinds 2009. We kunnen echt een oogje in het zeil houden voor de gezondheid van de walvisachtigen in de Noordzee. Een ander groot deel van onze taak is het voorlichten van passagiers over deze geweldige dieren die in onze zeeën en oceanen leven. Maar ook om diezelfde passagiers te helpen om tijdens onze overtocht op de walvissen en dolfijnen te letten. 

Wat is je favoriete bezigheid aan boord van de King?  

Ik hou er echt van om de zonsondergang en zonsopgang te zien vanaf het schip. Het is ook geweldig om te zien hoe passagiers echt genieten van het op zee zijn en je kunt zien wanneer ze beginnen te ontspannen en echt tot rust komen. Het is natuurlijk een geweldige manier om een vakantie zowel te beginnen als te eindigen. 

Hoe lang ben je aan boord van King – in welk seizoen is het mogelijk om zeeleven te zien op deze route? 

We zijn op het schip van maart tot eind september. Gedurende deze tijd kun je de bruinvis, tuimelaar en witsnuitdolfijnen zien. Van mei tot augustus is er een mogelijkheid om dwergvinvissen te zien. 

Wat is een leuk weetje over jezelf?  

Ik maak graag foto’s van de natuur en wilde dieren. Als ik niet aan het werk ben, kun je me in een natuurgebied vinden voor een wandeling en het maken van foto’s.   

Mathilde hoopt dat je ons komt vergezellen op onze dekwacht en meehelpt de walvissen, dolfijnen en bruinvissen van de Noordzee te beschermen. En kom ook naar de wildlife lounge voor meer informatie over deze prachtige dieren! Boek hier jouw overtocht naar Newcastle of ga op Wildlife MiniCruise en ontmoet Mathilde aan boord.  

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie