Nieuw! Battle of Britain Memorial

Battle of Britain MemorialNooit in de geschiedenis van de oorlogvoering hebben zovelen zo veel te danken gehad aan zo weinigen.”

Het is een uitspraak van Winston Churchill over de Britse vliegtuigpiloten die in 1940 boven het Kanaal tegen de Duitsers de Battle of Britain uitvochten. Eind maart ging in Kent een aan hen gewijd museum open.

Vlak bij de ferryhaven van Dover ligt het onooglijke plaatsje Capel-le-Ferne. Daar bevindt zich al jaren de Battle of Britain Memorial, een gedenkplaats voor de RAF-piloten die tussen 10 juli en 31 oktober 1940, tijdens de zogenaamde Battle of Britain (Slag om Engeland), slag leverden met de Luftwaffe. Het belang van de Slag om Engeland is niet te onderschatten. Hij heeft ertoe geleid dat de Duitsers nooit Groot-Brittannië hebben bezet, behalve de Kanaaleilanden dan.

Multimediale attractie

Jarenlang stond in Capel-le-Ferne een wat trieste barak die dienst deed als bezoekerscentrum/cafetaria/winkeltje. Er kwamen een monument (een beeld van een zittende RAF-piloot), twee replica’s van een gevechtsvliegtuig (een Hurricane en een Spitfire) en een herdenkingsmuur. In de grond werd in witte klinkers een reusachtige vliegtuigschroef gelegd. Veel viel er niet te beleven. Tot nu!

The Wing in het Battle of Britain Memorial

Eind maart opende koningin Elizabeth op de site een compleet nieuw gebouw, The Wing, dat er een beetje uitziet als… een vliegtuig. Centraal in The Wing is The Scramble Experience, een multimediale attractie waarin je haast aan den lijve kunt meemaken hoe bij een zogenaamde scramble piloten in geen tijd de lucht in gaan om een Duitse aanval af te slaan. Veel technische hoogstandjes in dit ‘museum’, maar de aangrijpendste momenten beleef je toch bij de getuigenissen van de piloten van destijds – oude mannen vandaag.

Ga na je bezoek aan The Scramble Experience even naar de eerste verdieping. Van op het terras van de cafetaria heb je een prachtig uitzicht op de omgeving, de zee en (als het een beetje meezit) Frankrijk!

Voor meer informatie: www.battleofbritainmemorial.org

foto’s : Battle of Britain Memorial

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie