Golf: een echte Schotse sport?

Golfen in Schotland

Is golf een echte Schotse sport? Dat zouden ze wel willen! Nee, golf bestond waarschijnlijk al in het Romeinse Rijk. Daar speelde men een spel waarbij met een stok tegen een bal werd geslagen, het Pangea. Misschien is dat ook wel de voorloper van het hockey. Ook in het oude China komt een dergelijke sport voor, het Chuiwan, wat staat voor ‘slaan’ en ‘bal’.

Nederlanders en golf (kolf)

Het Chinese spel werd in de 13e eeuw door de Mongolen naar Europa meegenomen. Feit is dat in 1297 in Loenen aan de Vecht een spel werd gespeeld met stokken en leren ballen dat ‘kolf’ genoemd werd; een oud Nederlands woord voor stok of knuppel. De Schotten hebben later dat woord verbasterd tot golf.

Verboden in Schotland

De sport werd door zowel de gewone man als de edelen enthousiast beoefend. Zo enthousiast zelfs dat de Schotse Koning James II in 1457 het spel verbood. De aandacht van de mensen werd te veel afgeleid van het boogschieten, een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen de Engelsen. Door dit verbod werd het spel nog wel beoefend maar door een select gezelschap. Overal in het land ontstonden golfcourses.

St. Andrews, bakermat van het moderne golf

In 1754 werd de bekende golfbaan geopend in St. Andrews, The Old Course. Hier werden de nieuwe regels vastgesteld. Vandaag de dag is St. Andrews nog steeds een openbare golfbaan, waar door iedereen gespeeld kan worden. Ooit in je leven moet je als golfer hier gespeeld hebben. Dus wachtlijsten zijn een dagelijks terugkerend fenomeen en reserveren is een must.

Gourock Golf Club

Van typisch Schots tot wereldwijd

Pas toen Queen Victoria in 1852 haar Schotse kasteel Balmoral had aangekocht en grondig laten verbouwen en daarna de treinverbinding tussen Londen en Edinburgh tot stand kwam, begonnen de Engelsen zich meer voor de sport te interesseren. Later waaide het enthousiasme vanuit Schotland over naar de Europa, Amerika, China en Japan en werd golf een van de meest populaire sporten ter wereld.

Golfbanen in Schotland

Op dit moment zijn er alleen in Schotland al 506 golfcourses, variërend van wedstrijdbanen met enorme kastelen en clubhuizen tot eenvoudige banen met een klein houten schuurtje. De greenfees variëren van 200,- Britse ponden tot een paar losse ponden. Maar dan speel je dus echt op een Schotse baan, waar illustere spelers je voor zijn geweest. Om het makkelijker te maken om te kiezen, maakten we alvast een overzichtje van de mooiste golfbanen van Schotland voor je.

Ryder Cup

Ook kijken naar golf is een populaire bezigheid. Volgend jaar september vindt de 2-jaarlijkse Ryder Cup plaats op het vermaarde Gleneagles in Perthshire. Traditiegetrouw zullen 12 Amerikanen het opnemen tegen 12 Europeanen in de strijd om deze beker.

GOLFVAKANTIES SCHOTLAND ▸


Geef een reactie