Heerlijk golfen aan de Schotse Oostkust en in Noord-Engeland

Elie links

Schotland profileert zichzelf graag als The Home of Golf. Hoewel historici nogal eens hun twijfels hebben, zijn die er bij golfers absoluut niet. Schotland is in alles het mooiste golfland ter wereld. En niet alleen om al die wereldberoemde topbanen die er liggen. Nee, het golfgevoel zit ‘m vooral in de kleinere banen, de banen die niemand kent. De ferry van DFDS is ideaal om de overtocht naar Noord-Engeland te maken. Na de overtocht van IJmuiden naar Newcastle maakten we een tocht langs de oostkust en bezochten de leukste banen in Schotland & Noord-Engeland.

Bamburgh Castle (1904)

Bamburgh Castle is een ideale course om te spelen op je eerste dag in Groot-Brittannië. De reden is heel simpel. Een slordige anderhalf uur nadat je met de auto van de ferry van DFDS bent gereden, kun je al op de eerste hole staan. En het is zeker de moeite waard dat te doen. Bamburgh is een perfecte opwarmer voor wat de golfer later in deze trip nog te wachten staat. Een prima linkscourse bovenop de kliffen, met leuke, uitdagende holes en prachtige uitzichten.

Veel van die uitzichten betreffen natuurlijk Bamburgh Castle, het kasteel uit de twaalfde eeuw, dat hoog boven het bijbehorende dorpje uittorent. Het is een indrukwekkende burcht, die aan het einde van de negentiende eeuw werd gerestaureerd. Het  kasteel is dagelijks open voor bezoekers en dat is echt de moeite waard.

Bamburgh Castle heeft ook z’n local heroes, en dat is in dit geval Garrick Porteous. Hij verdiende zijn brood lange tijd als fotograaf, maar won in 2013 verrassend het Brits Amateur. Sindsdien is er veel veranderd voor de speler van Bamburgh Castle. In mei van dit jaar werd hij zelfs professional. Porteous heeft al een top tien klassering achter z’n naam in een toernooi van de European Tour.

Natuurlijk vertellen de lokale spelers graag hun verhalen over die Porteous. Maar nog veel liever praten ze over de baan. Trots kenmerkt de Britse golfer en een lovend woord over hun baan kunnen ze absoluut waarderen. Meestal is dat ook niet zo moeilijk op te brengen, want eerlijk is eerlijk, de meeste courses van het Verenigd Koninkrijk zijn geweldig. Bamburgh Castle is geen uitzondering. Dat het een par 68 is met maar twee par 5-holes maakt niet uit. Dat het begin wat aarzelend is met twee keer een par 3 ook niet. Daarna komt de course tot wasdom. Cheviot View is niet alleen een prachtige naam, maar ook een heerlijke hole, die helemaal langs de zee voert. Daarna veel klimmen en dalen en nog meer uitdagingen. Hole vijftien, Castle’s View, is letterlijk een hoogtepunt. De tee is het hoogste punt van de baan en uiteraard kun je van daar tot ver in de omgeving kijken. En de hole zelf is ook nog eens amusant.

Na achttien holes is de conclusie duidelijk. Bamburgh Castle is voor iedereen een aanrader. En een paar clubleden hebben nog meer tips in petto. ,,Dit is natuurlijk de mooiste, maar je kunt ook Dunstanburgh Castle en Seahouses spelen. Die liggen hier vlakbij.’’ Goed advies, maar die bewaren we voor de volgende keer

Weekdagen 18 holes £40, dagkaart £50. Weekend 18 holes £45, dagkaart £55.

Bamburgh

Leven Links (1846)

Eerste halte in Schotland, en welkom in The Kingdom of Fife. Hier ligt de ene befaamde golfbaan na de andere. Dit is letterlijk ‘The Home of Golf’, met onder andere het golfbedevaartsoort St. Andrews. Maar wij kiezen voor het redelijk bescheiden Leven Links, de baan die even ten noorden ligt van het gelijknamige dorpje. De eerste tee ligt eigenlijk nog bijna in het dorp, vlakbij het statige oude clubhuis met uitzicht op zee.

Opvallend is dat er op Leven Links zelfs twee clubhuizen zijn, omdat zich twee verenigingen op de baan hebben gevestigd. Maar de starter bezweert nog eens dat iedereen welkom is in zowel de Leven Golfing Society als het Leven Thistle clubhuis.

De reis naar deze heilige golfgrond

Onze reis naar het veelbelovende golfland was meer dan uniek. Een retourovertocht van IJmuiden naar Newcastle met de ferry is al een avontuur op zich. Aan boord hebben wij genoten van volop ontspanning en vermaak. Daarnaast is het eten aan boord van de ferry verrukkelijk.

GOLFVAKANTIES ▸


Geef een reactie