De absolute stilte van Wast Water

Heb je zin in een tripje naar het einde van de wereld? Naar een plek van absolute rust en stilte? Ga dan naar Wast Water in het Lake District. Je komt er gegarandeerd herboren van terug! 

Wast Water is een meer in het westen van het Lake District National Park en slechts vanuit het zuiden te bereiken (dat moet je maar eens op de kaart bekijken). Nog voor je vanuit Santon Bridge of Gosforth bij Wast Water bent aangekomen, denk je al dat je in de onbewoonde wereld bent terechtgekomen. Het echte spektakel moet dan nog beginnen! 

Records 

Er ligt een weg op de westelijke oever van Wast Water, dat bekend staat om menig record. Het is namelijk het diepste meer van Engeland (76 meter!) en ligt aan de voet van de hoogste berg van het land (Scafell Pike, 978 meter). En nu we toch met records bezig zijn: na een kleine 5 kilometer kom je op het noordelijkste puntje van het meer bij een paar huizen: Wasdale Head. Daar eindigt de weg en daar staat het kleinste kerkje van Engeland (St. Olaf’s Church: 10,8 meter lang, 4,3 meter breed en amper 2 meter hoog) en wordt in de pub Wasdale Head Inn elk jaar de grootste leugenaar van het land gekozen. 

(Berg)wandelen 

Wasdale Head is de uitvalsbasis voor menige bergtocht, onder meer naar Scafell Pike en naar naburige valleien. Er is een sportwinkeltje waar je last minute nog wat uitrusting kunt kopen. In de pub kun je bijtanken en bij het Wasdale Mountain Rescue Team waarschuwen ze je voor de gevaren van de bergen: er gaat geen week voorbij of de vrijwillige bergreddingsdienst moet wel ergens in de omgeving iemands leven redden. 

Ben je geen wandelaar, geniet dan van de rust, het uitzicht en de stilte. Is er, vooral tijdens het weekend, toch wat te veel volk in Wasdale Head? Trek dan naar een rustiger plekje op de westelijke de oever van Wast Water – die zijn er genoeg. Hier je broodje opeten, een boek lezen of een dutje doen: zalig! 

Wil jij zelf ook naar het Lake District? 

De makkelijkste manier om naar het Lake District te komen is met onze ferry van IJmuiden naar Newcastle. Vanaf de haven is het nog ongeveer 3 uur rijden naar Wast Water. Wil je graag een roadtrip maken door Engeland? Neem dan een van onze ferry’s vanuit Frankrijk naar Dover en ervaar een roadtrip om nooit te vergeten! 

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie