Cragside: flink buitenhuisje

Craigside - Jachthuis van Lord William Armstrong

Wat doe je als je echt veel geld hebt? Dan koop je een lapje grond met een jachthuis erop en verbouw je dat tot een gigantisch buitenhuis met alles erop en eraan. Dat is was staalmagnaat Lord William Armstrong (1810-1900) in 1863 deed. Cragside is een fenomenaal ‘vakantiehuisje’ en:  open to the public!

Craigside - Jachthuis van Lord William Armstrong, Northumberland

Cragside bevindt zich vlak bij het stadje Rothbury, aan de rand van het Northumberland National Park. Het is zo speciaal dat zelfs de Prince of Wales (niet Charles, maar Albert Eduard) er geregeld kwam.

Uitvinder

William Armstrong was een uitvinder en de grootste staalboer in het noorden van Engeland. Over zijn verdiensten is een klein maar interessant museum ingericht in een andere spectaculaire eigendom van hem: Bamburgh Castle. Je leert ook wat over wie Armstrong was in de stallen van Cragside.

Lord Armstrong maakte Cragside onder meer beroemd door er het allereerste huis in Groot-Brittannië van te maken dat met hydro-elektriciteit werd verlicht. Daartoe legde hij op zijn landgoed een stuwmeertje aan. De elektriciteitscentrale doet het vandaag nog steeds. Ook de spitten boven de oven in keuken (waar het soms heerlijk ruikt naar gebak) draaien dankzij waterkracht. Armstrong bouwde er ook een voor zijn tijd hypermoderne keukenlift, waarmee schotels en gerechten naar de verdiepingen werden gebracht.

De keuken draait op hydroelektriciteit

Dode schaapsherder

En voorts: een sauna (!), prachtige kamers, een bombastische marmeren schouw, een spectaculaire biljartkamer, véél kunstwerken en een wandelgalerij met behalve ’s mans schelpen- en vlindercollectie ook een aandoenlijk schilderij van twee honden die in de sneeuw de wacht houden bij hun dode meester, de schaapsherder.

Kunstwerken in Cragside 

Na een bezoek aan het huis kun je heerlijk verpozen op het terras van de cafetaria op de binnenplaats, waarna voor de liefhebbers nog een flinke wandeling wacht in het onovertroffen bosgebied waarin Cragside zich schuilhoudt. Enjoy!

www.nationaltrust.org.uk/cragside

Cragside ligt op 60 km of een klein uurtje rijden) van de ferryterminal in Newcastle.

MET DE FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie