Avontuur op de Kielder Forest Drive

In het noordwesten van Northumberland, tegen de grens met Schotland aan, ligt Kielder Forest, een gigantisch door de mens aangeplant woud van 62.000 hectare. In dat woud ligt de Kielder Forest Drive, een grotendeels onverharde tolweg van 19 kilometer die je tot op het einde van de wereld brengt.

Laat je niet afschrikken: je kunt de Kielder Forest Drive gerust doen met een gewone personenauto. Hij begint bij Kielder en eindigt op de A68, de weg die velen kennen als een route naar Jedburgh in Schotland – de grensovergang bij Carter Bar (er staat altijd wel een doedelzakspeler!) is dan nog slechts enkele kilometers rijden. Je kunt hem natuurlijk ook in de andere richting rijden – vergeet wel niet dat je per parcours 3 pond tol moet betalen, een boswachter kan je onderweg naar je ticket vragen.

Potholes

Het is een spectaculaire autorit. Rijd traag, hou je aandacht bij de weg (je raakt snel bedreven in het ontdekken en ontwijken van potholes, putten in de weg) en geniet. Na enkele kilometers valt de gsm-ontvangst helemaal weg (rendieren gebruiken geen mobiele telefoons) en ben je op jezelf aangewezen. Verloren rijden kan niet, er is slechts één weg.

Onderweg zie je haast zeker houthakkers aan het werk. Draai je raampje open en snuif de geur van vers hout op. Neem de vergezichten in je op, ervaar de desolaatheid van het landschap en haal op het hoogste punt, Blackhope Nick (457 m), je verrekijker boven – misschien spot je wel een arend. Daar de picknickmand aanspreken: hemels!

De Kielder Forest Drive (de start op de A68 van Newcastle naar Jedburgh) bereik je na een rit van 75 km (ruim een uur) vanaf de ferryterminal in Newcastle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie