Ga eens naar Margate

A view of the Turner Contemporary and Droit House on Margate sea front.

Films zijn in staat massa’s toeristen te lokken naar de plek waar ze zijn gedraaid. Dat zal dit voorjaar, deze zomer en wellicht nog lange tijd daarna dankzij Empire of Light het geval zijn voor Margate in Kent. Gaat dat zien (de film én Margate)!

De film van Sam Mendes (o.a. de Bond-films Skyfall en Spectre, en de spectaculaire oorlogsfilm 1917) met o.a. Oscarwinnares Olivia Colman in een van de hoofdrollen, speelt in ‘een Engels kusstadje’ en is grotendeels gedraaid in Margate, waardoor alle schijnwerpers nu op dat stadje in Zuid-Engeland zijn gericht.

Cool

Na jaren van verval is Margate aan een ongeziene opmars bezig. Er is de baanbrekende kunstgalerie Turner Contemporary, vernoemd naar de kunstschilder W.M. Turner die zeer vaak naar Margate kwam en vond dat de lucht er de “mooiste van Europa” was – dat zie je ook aan zijn schilderijen.

De voorbije jaren openden in Margate nieuwe hotels, prima restaurants en originele bars de deuren, er kwamen galerieën met moderne kunst, antiek- en vintagewinkeltjes, modezaken en originele boekwinkeltjes. De boulevard kreeg een opfrisbeurt en ineens is het weer cool om er te flaneren en op het eind van de pier met een glaasje rosé (of iets anders) in de hand naar de skyline van de stad of naar de zee te turen.

Dreamland

In 1870 kreeg Margate een danszaal, theater en pretpark, Dreamland genaamd. Dat lokte meer dan honderd jaar massa’s bezoekers naar het kuststadje, maar in 2005 ging de zaak dicht en raakte de site in verval. Maar zie! Vandaag is Dreamland weer helemaal back in business als ouderwets amusement voor jong en oud.

Op een korte wandeling van het stadscentrum vind je de Shell Grotto: een mysterieus ondergronds gangencomplex dat helemaal is behangen met miljoenen schelpen – niemand die weet wat eigenlijk de bedoeling was van deze ‘attractie’ die straks tweehonderd jaar geleden werd ontdekt.

Conclusie: ga een keertje naar Margate. Je zult versteld staan.

Margate ligt op een kleine 40 km (40 minuten rijden) van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie