Gibside: iets moois voor je terugvaart

Ken je dat: je bent te vroeg voor de ferry uit Newcastle terug naar IJmuiden vaart en je weet niet goed hoe je die paar uur kunt vullen? Wel, dan is Gibside misschien een mogelijkheid. Het landgoed ligt vlak bij de ringweg A1 om Newcastle en Gateshead en daar vandaan ben je zo bij de ferryterminal.

Eigenlijk is het Gibside Hall, maar van dat landhuis (hall) blijft vandaag niet veel meer over dan een paar muren. Een schande, eigenlijk. Om haar schulden te kunnen betalen, verkocht de familie Bowes-Lyon in 1920 het huis, dat vervolgens bijna helemaal werd gestript.


Kapel

Waarom zou je vandaag dan nog naar Gibside, het landgoed in de vallei van de rivier Derwent, trekken? Wel, omdat je in de landschapstuin heerlijk kunt wandelen, met als parel aan de kroon de zogenaamde Avenue: een dreef van een kleine achthonderd meter lang, waarop je zo je fototoestel loslaat.

Aan de ene kant van de Avenue staat Gibside Chapel, die werd gebouwd tussen 1760 en 1812. Het is een heel sobere, vierkante Calvinistische kapel, met precies in het midden een preekstoel met drie verdiepingen. Ga maar even zitten om dat te bekijken.

Als je de kapel verlaat, kijk je recht de Avenue in en zie je helemaal op het eind de Vrijheidszuil, op een heuvel. De wandeling daarnaartoe is echt de moeite waard.

Aan je linkerkant in de Avenue zie je Gibside Hall (daar kun je niets gaan doen, er staat een omheining rond) en de ruïne van de orangerie uit 1773 – in de zomer staat die vol geurende bloemen! Ook de ommuurde tuin met zijn vele ligzetels is een heerlijke plek om te vertoeven.

Gibside (National Trust) ligt op 30 km (een halfuurtje rijden) van de ferryterminal in Newcastle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie