De beste tips voor een outdoor trip in Schotland

Als je aan Schotland denkt, denk je waarschijnlijk aan de prachtige uitgestrekte natuur, de rustgevende meren en Highlands. Mede door deze schitterende natuur zijn er ontzettend veel verrassende outdoor activiteiten in Schotland!

Activiteiten

De adembenemende natuur in de High- en Lowlands zijn alleen al een reden om naar Schotland te reizen. Ook de pubwalks, de verborgen lochs in de bossen en het sterrenkijken onder een heldere hemel maken Schotland bijzonder.  Ben je op zoek bent naar een actieve vakantie? Dan is Schotland de ideale bestemming.

De Hebridian Way fietstocht  is ongeveer 185 mijl (298km) lang. Deze tocht voert je over de eilandengroep de Buiten-Hebriden. Je begint in Vatersay en eindigt op de Butt of Lewis. Je rijdt tijdens deze route over zes bruggen en passeert ruige landschappen, turquoise stranden en oude nederzettingen. De wegen zijn perfect om per fiets te ontdekken.

Wanneer een Schotse berg 914 meter hoog is, dan wordt het een Munro genoemd. Als je een Munro hebt beklommen ‘ then you have bagged it’. Dus ga ‘Munro Baggen’ op UK’s hoogste de berg, Ben Nevis. Als 1.345 meter iets te hoog gegrepen is dan zijn er meerdere alternatieven zoals Mount Keen (939m), Mayar (928m) en Schiehallion (1.083m). Dit zijn minder hoge bergtoppen die ook prachtige uitzichten bieden. Je vindt hier ook wild zoals edelherten en steenarenden.

Rijd langs de North Coast 500. Deze 500 mijl (800km) lange reis wordt ook wel Schotlands Route 66 genoemd. De rondreis begint in Inverness en leg je af in ca. 7 dagen. In de regio Inverness-Shire kun je Loch Ness vinden waar het beroemde mythische wezen Nessie woont. Onderweg kun je oude clankastelen bezoeken, waaronder het 16de -eeuwse Ardvreck Castle in Sutherland. Je komt ook langs pittoreske kustdorpjes, zoals John O’Groats, en witte zandstranden in Durness.

Schotland staat misschien niet bekend als een strandbestemming, maar de stranden zijn zeker een bezoekje waard. De turquoise wateren en het hagelwitte zand met enorme rotspartijen en vuurtorens. Het kustgebied biedt een scale aan activiteiten. Probeer coasteering in Ayshire, kitesurfen in East Lothian en scuba duiken in Orkney óf doe een van de andere adrenaline opwekkende activiteiten.

Voorbereiding

Wanneer je je koffer pakt voor een outdoor avontuur, dan is het altijd een hele kluk om de juiste balans te vinden van wat je echt nodig hebt. Je moet vooral niet te zwaar pakken, zeker als je gaat kamperen of backpacken is dat erg onpraktisch.

De spullen die je volgens ons zeker niet moet vergeten:

  • Wandelschoenen
  • Wandelsokken
  • Wandelkaarten en reisgidsen
  • Tent
  • Slaapzak
  • Draadloze oplader
  • Karabijn haken
  • Eerste hulp kit
  • Wegwerp BBQ’s en 1-pit gasstel
  • Zonnebrand
  • Zaklantaarn
  • Insecten werende middelen
  • Spelletjes
  • Keukengerei

Eenmaal in Schotland is het belangrijk om te zorgen dat de natuur zo veel mogelijk in tact blijft. Dat betekent bescherming van de grond  tegen warmtebronnen, geen bomen beschadigen en je afval opruimen. Wij adviseren je om een plekje op de camping te boeken. De beheerders van deze campings zijn erg betrokken met het behoud van de natuur.

Populaire natuurgebieden om te bezoeken

Vogelliefhebbers raad ik zeker aan naar Loch Frisa te gaan om de zeearenden daar te zien nestelen. Deze, vier nagrootste adelaar ter de wereld was in Groot-Brittannië uitgestorven  als gevolg van de jacht, maar is teruggekeerd naar de westkust van Schotland.

Het wilde en Jurassic landschap van Isle of Skye is beroemd omdat je er fantastisch kunt wandelen. Dit is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden en is maar liefst 50 mijl lang. Er zijn een aantal bijzondere plaatsen, waaronder Armadale en Elgol, die de ware cultuur van de lokale bevolking laten zien. Er is ook een overvloed aan dieren in het wild, waaronder dolfijnen, zeehonden, otters, herten, adelaars en papegaaiduikers.

De Speyside Way is een van de populairste wandelroutes van Schotland. De 65 mijl lange reis volgt de rivier de Spey en wandelaars kunnen langs deze route de mooiste landschappen van Schotland zien. Fietsen en paardrijden is ook populair op de Speyside Way, dus voel je vrij om er gebruik van te maken als je voeten pijn beginnen te doen!

Wat is de beste tijd om Schotland te bezoeken?

Het juiste seizoen om Schotland te bezoeken hangt volledig af van wat je wil doen. Als je voornamelijk buiten wilt zijn en ervoor wilt zorgen dat je van het best mogelijke weer kunt genieten, kunt je het beste tussen mei en september reizen. Deze maanden is de temperatuur het hoogst.

Als je wilt reizen in een rustigere periode, vermijd dan schoolvakanties en probeer begin mei of half september te gaan, dan kun je goed weer combineren met minder toeristen.

Wist je dat Schotland op dezelfde hoogte ligt als Noorwegen en Alaska? Dat maakt Schotland prima geschikt als je het Noorderlicht wilt bekijken. Op heldere nachten kun je het noorderlicht vanuit het zuiden tot aan Edinburgh zien, maar zorg er wel voor dat je een goed plekje hebt, zoals Arthur’s Seat. Betere locaties zoals Orkney en het Dark Sky Reserve van Galloway Forest Park vergroten de kans dat je het natuurwonder te zien krijgt. De beste tijd om het noorderlicht of ‘Mirrie Dancers’ te zien is van september tot mei van 18:00 tot 06:00 uur.

Walvissen kijken op de noordelijke eilanden van Schotland is een favoriete bezigheid onder toeristen en inwoners. Je kunt vinvissen, bultruggen en potvissen spotten. Ze zijn te zien rond Orkney en de Buiten-Hebriden van april tot september.

Hoe kom je in Schotland

Naar Schotland reizen is heel eenvoudig wanneer je een overtocht van IJmuiden naar Newcastle neemt. Onze haven in Newcastle is de dichtstbijzijnde haven in Engeland nabij de Schotse grens op slechts 75 kilometer. Je rijdt Schotland al binnen in slechts 1 uur!

BEZOEK DFDS.NL ▸


Wesley

Geplaatst door

Functie: Marketing Executive

1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie