Harris en Lewis: ook dit is Schotland!

Harris Schotland

Vanaf Newcastle ga je een prachtige vakantie naar Schotland tegemoet. Naast whisky, de Schotse ruit en een prachtige natuur kent Schotland ook eilanden zoals Harris en Lewis: een ongekend mooi eiland bij Schotland.

Ongeloofwaardig mooie vakantiekiekjes

Ooit gehoord van het eiland Harris en Lewis in Schotland? In de Atlantische Oceaan voor de noordelijke kust van Schotland, de zogenaamde Hebrides, vind je dit opmerkelijke eiland. Onze collega kwam met haar ongeloofwaardig mooie vakantiekiekjes bij me, waarbij meerdere malen aan mij verteld moest worden dat dit écht Schotland is.

Harris

Harris: hagelwitte stranden en azuurblauwe zee

In het meest zuidelijke deel van het eiland ligt Harris. Hier vind je hagelwitte stranden, een azuurblauwe zee en aan de andere kant van het eiland een weggetje uitgehouwen in de rotsen. Deze weg wordt ook wel de Golden Road genoemd en is de duurste weg ooit, dwars door de rotsen van Harris. Gezien de foto’s zou je direct in je bikini springen, maar niets is minder waar. Het klimaat is wisselvallig en kan omslaan tot een hevige regenbui.

Harris schaap

Schapen, zeehonden en Harris tweed

Op dit prachtige deel van het eiland wonen meer schapen dan mensen. Ook zeehonden vind je spelend in de vele inhammen die het eiland rijk is. Harris staat bekend om haar ‘tweed’: dik geweven, Schotse tartanstoffen waar nog de oude ambacht voor wordt gebruikt. Het is de uitgekozen plek om volop van de ongerepte natuur te genieten met een prachtig uitzicht. Je kijkt uit over de hoge bergen van Noord-Harris en over de Atlantische Oceaan, waarbij Amerika de volgende stop is…

Enthousiast geworden over Harris? Aan een dag heb je niet genoeg tijd, dus je kunt het beste een overtocht naar Schotland combineren met een accommodatie in de buurt.

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


7 Reacties Schrijf een reactie

 1. Net als E. v. Zelst hierboven draag ik al decennia lang Harris Tweed. Jammer dat het aanbod in Nederland minimaal is en dan nog in een veel dunnere stof dan voorheen.Dit jaar ga ik weer naar Schotland maar nu voor het eerst ook naar Harris,in de hoop daar nog colberts te vinden in een tweed van een cm dik, de zogenaamde “bullet proof”kwaliteit.Ik houd me aanbevolen voor tips van Harris tweed-kenners.

  • Binnenkort wordt mijn blog gepubliceerd over Lewis.. Waar de textielfabrieken zijn waar uw heerlijk warme tweed colberts met de hand worden gemaakt dus houdt onze blogs in de gaten!

 2. Draag al zover ik terug kan kijken Harris-tweed, nooit geweten dat dit de omgeving was waar het ‘groeit’! Met meer respect trek ik van nu af mijn colberts aan… Altijd warm!

  • Heerlijk warm inderdaad! Wist je dat het nog altijd met de hand wordt geweven. Deze luxe stof krijgt alleen het handelsmerk met de rijksappel als hij op Lewis, Harris, Uist of Barra met de hand en met gebruik van wol uit eigen streek geweven is. De stof komt van de schapen die op Harris grazen en wordt gemaakt op het naastgelegen eiland Lewis. Leuk om te weten!

 3. Hey,

  Ik vertrek binnen een week naar Schotland en ga de buiten Hybriden zeker aandoen. Ik neem de ferry vanuit Ullapool en ga zo naar Harris, Lewis, Uilst en Barra. Ik doe dit allemaal met de moto. Zijn er plekjes die je me kan aanbevelen daar?

  Groetjes,

  Xavier

  • Hi Xavier,

   Wat een heerlijk vooruitzicht!

   Het blijven waanzinnig mooie eilanden. Eigenlijk moet je het zeker een keer gezien hebben volgens mijn collega. Hierbij een aantal tips vanuit haar beleving met de motor.

   Het leukste is om de ferry vanuit Skye richting Harris te nemen en terug via Lewis. Bij het verlaten van Tarbert is het het mooiste om direct de kustroute te volgen, The Golden Road, met echt waanzinnige uitzichten richting Skye, waarbij je hoog boven de zee rijdt.
   Aangekomen bij Finsbay is het een aanrader om af te slaan naar een smaller weggetje voor een indrukkwekkende route dwars door de bergen naar Leverburgh in Zuid-Harris. Hier kun je geweldig eten in The Anchorage op het puntje van Harris met prachtige uitzichten op de haven/ferry en de eilanden North-Uist/Benbecula/Berneray. Zeker tegen zonsondergang is het hier een plaatje!

   Ook leuk om te bezoeken is St. Clement Church op Zuidoost Harris met ook hier weer kleine weggetjes langs de kust met vele baaien vol zeehonden. Zeer indrukwekkend zijn de stranden van West Harris. Je waant je in de Carribbean, met enig verschil dat de temperatuur van het water zeer koud is! Hoe aantrekkelijk het er ook uitziet. Daarom zijn de stranden in de meeste gevallen dan ook verlaten. Neem een kijkje bij Luskentyre met schitterende, zeer uitgestrekte witte stranden.

   Noorderlijker kom je door de hoge bergen van Harris. Is het goed weer dan is het een aanrader om naar de West kust te rijden en daar op het meest Westelijke puntje van UK een kijkje te nemen.

   Lewis is iets vlakker en minder ‘unheimisch’ dan Harris. De hoofdplaats Stornoway is een bezoek waard, van waaruit de ferry weer terug gaat naar het vaste land gaat. Mooie overtocht met veel dolfijnen en zicht op de hoge bergen van het vaste land (Gairloch).
   Natuurlijk mag hier een bezoek aan Callanish standing stones niet ontbreken. Mooie site en niet zo toeristisch als Stonehenge in het Zuiden. De Atlantische kust ten Noorden van Callanish is zeer ruig en met de zonsondergang onvergetelijk!

   Ik hoop dat je met deze tips een topvakantie tegemoet gaat en wij wensen jou alvast een heerlijke vakantie toe.

   Met vriendelijke groet,
   Naomi de Boer

Geef een reactie