Het geheim van de chef… – Hoe maak je de echte ‘Danish’?

Danish aan boord - Het geheim van de chef

Dat DFDS een Deense organisatie is, valt misschien niet direct op. We varen immers vanuit Nederland naar Engeland. Maar wanneer je met DFDS reist, zijn er toch een paar Deense elementen. De Deense vlag voorop het schip, een Deense kapitein en… de Deense patisserie.

Deze Deense broodjes zijn in Nederland bekend als koffiebroodjes. Daarbuiten worden ze ‘Danish’ genoemd en zijn ze een begrip over de hele wereld. Aan boord van onze schepen mogen deze broodjes zeker niet ontbreken. Of het nu bij het ontbijt is, of als dessert… Eerlijk is eerlijk: ik blijf smullen van deze lekkernijen. En op de Paastafel mogen deze heerlijke broodjes zeker niet ontbreken, daarom vroegen we de chef patisserie van PRINCESS SEAWAYS om het recept met ons te delen.

Ingrediënten voor 18 ‘Danish’:

Voor het deeg:

  • 250 gr tarwebloem, en een beetje extra voor het bestuiven
  • 250 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 50 gr lichtbruinen basterdsuiker
  • 150 ml halfvolle melk
  • 1 groot ei
  • 250 gr licht gezouten boter, niet koelkast koud, maar ook niet te zacht, gesneden in 8 plakjes

Voor de vulling:

  • 50 gr rozijnen
  • 25 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 50 gr zachte boter
  • 50 gr poedersuiker

Werkwijze:

    1. Mix de 250 gr bloem en tarwebloem met het gist en basterdsuiker door elkaar.Voeg vervolgens de melk en het ei toe zodat er een licht plakkerig deeg ontstaat. Kneed het gedurende 1 minuut. Doe het deeg in een ingevette kom en laat het minimaal 1 uur rijzen op een warme plaats zodat het in omvang verdubbeld.
    2. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik. Leg de 8 plakjes boter in het midden van het deeg, ook in een rechthoek.  Vouw vervolgens het deeg aan de boven-, onder- en zijkanten zodat de boter is verborgen. Rol het deeg daarna nogmaals tot een vierkant van ongeveer 50×30 cm zodat de boter ook plat wordt gedrukt. Vouw het deeg vervolgens in drieën door eerst de linkerkant naar binnen te vouwen en vervolgens de rechterkant er overheen. Herhaal dit 3 keer met tussenpauze van 15 minuten.
    3. Snij het deel in 2 stukken. Rol beide stukken deeg uit tot 2x een stuk van 35×35 cm. Tijd voor de vulling. Mix de ingrediënten voor de vulling door elkaar. Deze vulling strijk je vervolgens over het deeg. Dit rol je op.  En snij je in 9 plakken. Hetzelfde doe je met het andere stuk deeg. Je hebt dus straks 18 plakken.
    4. Laat de broodjes rijzen gedurende 30 minuten zodat ze in omvang verdubbelen.  Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Voordat je de broodjes in de oven doet smeer je ze in met een losgeklopt ei. Zorg ervoor dat alle randen goed plakken
    5. Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin. Mix een beetje poedersuiker met water en smeer dit over de broodjes.
    6. Je broodjes zijn klaar. Het smullen kan beginnen!

Veel succes met het bakken van deze lekkernij.

ONZE OVERTOCHTEN ▸


Geef een reactie