Arran – een eiland vol contrasten

Arran - een eiland voor contrasten

Het meest zuidelijke eiland aan de Schotse westkust wordt dikwijls vernoemd als Schotland in miniatuur. Dit heeft zeker te maken met het feit dat het zuidelijke deel meer doet denken aan de Schotse Lowlands (golvend, agrarisch en bebost), terwijl het noordelijke deel meestal wordt vergeleken met de Highlands (hogere ruwe bergen en heide-begroeiing).

Met de ferry naar Arran

Genoeg redenen om Arran gedurende een vijftal dagen te verkennen. Vanaf de haven van Newcastle is het ongeveer een 300 km naar Ardrossan waar Caledonian MacBrayne (of Calmac) zorgt voor een voldoende aantal ferry-overtochten naar Arran (vooraf boeken is aan te raden). Calmac verzorgt maar liefst 24 bestemmingen met 27 routes tussen de eilanden van het westelijk gebied. Neem gerust de toeristische route langs het Forest of Galloway en Loch Doon op je weg naar Ardrossan, dan geniet je al meer van de natuur.

De ferry brengt je in een goede 40 minuten naar Brodick, de haven en tevens hoofdplaats van Arran. Vanaf de ferry zie je al de contouren van het eiland dat een waar wandelparadijs is – een complex landschap met kustwandelingen, bostochten of voor de meer ervaren wandelaar: de hoge en ruige pieken van het noorden.

Brodick Castle

Rondreizen op Arran

Brodick Castle is een perfecte locatie om je eerste dag te beginnen, dit baroniale kasteel in rode zandsteen met zicht op de baai van Brodick is nu in handen van NTS (National Trust of Scotland) en heeft een indrukwekkende collectie van meubels en porselein uit de 17e eeuw. Vanuit het Country Park naast het kasteel kan je ook vele wandelingen starten. De sterke “jongens“ kiezen hier voor de weg naar Goatfell, de hoogste top van Arran met bijna 900 meter. Op de top kan het weer verraderlijk omzwaaien en een goede uitrusting is wenselijk. Wij kozen voor het dal naast de berg, de “Glen Rosa walk”, een wandeling van ongeveer 8,5km die je langs de bruisende wateren voert met uitzonderlijke uitzichten op het Goatfell massief.

Een aanrader voor een andere dag is ook de wandeling door het bos van Glenashdale naar de watervallen met dezelfde naam. Starten doe je in Whiting Bay van waaruit je verschillende wegen hebt naar de watervallen van 35 meter hoogte. Op deze circulaire route kom je ook “The Giant Graves“ uit het Bronzen tijdperk tegen. Een toffe tip is ‘s middags je lunch te nemen in “The Coffee pot” aan het einde van de wandeling in Whiting Bay.

Alle dorpen op het eiland liggen langs de kust en zijn gemakkelijk te bereiken met de A841, die goed berijdbaar is. Zo kom je aan de westkant veel zeevogels tegen en moet je zeker even stoppen in Catacol voor het zicht op “The Twelve Apostels”, een identieke huizenrij. Je komt de 8 golfterreinen tegen verspreid over Arran en mooi gelegen plaatsen als Lamlash, Corrie, Blackwaterfood en Lochranza.

Lochranza, in het noorden en piepklein heeft veel te bieden. Genoemd naar het aanpalende loch wordt het omringd door heuvels langs drie kanten. In de 19e eeuw was het nog een bedrijvige vissershaven voor haring met meer dan 400 werknemers.

Schiereiland Kintyre

Kintyre

Hier heeft Calmac een andere ferry varen die je naar het schiereiland Kintyre brengt. Reserveren hoeft niet maar houd er wel rekening mee dat het vaartuig maar tot 24 wagens kan vervoeren. De topattractie hier in Lochranza is “The Isle of Arran Distillery“. Opgestart in 1994 is ze de enige op Arran en ook nog volledig onafhankelijk. Ze maken top single malts waarbij degene die gerijpt is op vaten van oude rode Italiaanse wijn een hemels karakter heeft. Er zijn verschillende rondleidingen op het domein, een goed uitgeruste winkel en het restaurant bied heerlijke warme broodjes met haggis en black pudding, twee Schotse specialiteiten. Nu we toch over eten bezig zijn: proef zeker een van de 15 kazen die op het eiland worden gemaakt, en het lokale Arran bier.

Wat wij ook bezochten was de oude begraafplaats Kilbride, juist achter het golfterrein van Lamlash. Hier vind je vele oude graven en ook CWGC graven die aantonen dat WWI & WWII hier ook hun tol eisten.

Praktische info voor een bezoek aan Arran

Arran

Praktisch: je hebt in Brodick ATM automaten bij de bank. De Co-op supermarkt hier is voorzien van al het nodige en elke dag tot 22.00 uur open. Voor alle toeristische informatie kan je terecht op het “Visit Arran“ kantoor naast de aanlegkade van de Calmac ferry. En we vonden op het hele eiland (ruwweg 20 op 10 miles) 8 openbare toiletten!

Tot slot nog iets voor de kinderen. Arran gaat er prat op dat “The big Five“ van Schotland hier kunnen gespot worden. Hiermee bedoelen ze:

  • Red Deer (edelhert)
  • Red Squirrel (rode eekhoorn)
  • Golden Eagle (steenarend)
  • De otter
  • De zeehond

Have fun in Arran!

FERRY IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Geef een reactie