Onontdekt Schotland – Dumfries en Galloway

Gretna Green in Dumfries & Galloway

Dumfries en Galloway: De meeste mensen zullen zeggen…. Nog nooit van gehoord. Waar ligt dat? Niet eens zo ver weg eigenlijk. Met de ferry van IJmuiden naar Newcastle ben je er zo. Je komt ’s ochtends aan in Newcastle, slaat bij de laatste rotonde linksaf en vervolgens rijd je de A69 helemaal af tot Carlisle en verder naar Gretna Green…

Gretna Green

Gretna Green, op de een of andere manier klinkt dat bekend… In de eerste plaats is het de toegang tot Dumfries & Galloway, maar Gretna is meer bekend van zijn oude smidse. Sinds 1712 kwamen jonge Engelse stellen hier in de smidse om te trouwen. Als de ouders geen toestemming gaven aan een jong paar dan konden ze hier zonder toestemming trouwen. Daar werd door de jaren heen veelvuldig gebruik van gemaakt. De smidse is er nog steeds en wordt ook nog steeds als trouwlocatie gebruikt. Mocht de kans zich voordoen dan zou ik zeker even blijven kijken als er een huwelijksstoet aankomt. Vaak zijn het Schotse stellen in vol ornaat, de heren in kilt en de dames met hoeden, handschoenen en mooie Schotse tartan linten. Vaak een heel fotogeniek gezelschap.

The Devil’s Porridge

Mull of Galloway

Maar de smidse is niet het enige waar Gretna bekend om was. Ja… wel in de rest van de wereld, maar Engelsen en Schotten kennen de plaats zeker ook van de munitiefabriek die daar tijdens de Great War, zoals zij de Eerste Wereldoorlog noemen, werd gebouwd en toen werk bood aan meer dan 11.000 arbeiders. Het was de grootste munitiefabriek in Groot Brittannië, die de militairen in België en Frankrijk van kogels voorzag.

The Devil’s Porridge is onderdeel van de Solway Militairy Trail, een route die naast de munitiefabriek ook het Solway Aviation Museum en het Dumfries Aviation Museum aandoet. Een must voor wie van oude vliegtuigen houdt, met daarnaast allerlei herinneringen aan de twee grote oorlogen. De Militairy Trail is weer onderdeel van The Solway Coast Heritage Trail.

The Solway Coast Heritage Trail

Loch Trool - Galloway Forest Park

The Solway Coast Heritage Trail is de beste manier om Dumfries & Galloway in een paar dagen te ontdekken. In een dag of vier krijg je een perfect beeld van wat dit onontdekte deel van het zuidwesten van Schotland te bieden heeft. En dat is heel wat.

Breng een bezoek aan het enige driehoekige kasteel dat Schotland rijk is. Caerlaverock Castle. Een middeleeuws kasteel met drie torens en een bewogen historie. Het vormde het decor voor de eeuwige strijd tussen de Engelsen en de Schotten.

Ooit wel eens gehoord van Stonehenge? Het is een grote mystieke cirkel met staande stenen in het zuiden van Engeland. Hier in Dumfries heeft men Cairn Holy Chambered Cairns, een soortgelijke mystieke locatie.

Galloway Forest Park

Loch Ken

Met gemak kan er een dag uitgetrokken voor een bezoek aan Galloway Forest Park. Mooie fietsroutes, met name de 7 stanes mountainbike paden zijn een ware uitdaging. 250 meren, met alle daarbij behorende watersportmogelijkheden, kilometerslange wandelpaden en dat allemaal in een fantastisch natuurgebied.

In dit prachtige gebied ligt het eerste Dark Sky Park. ’s Nachts is er zo weinig lichtvervuiling dat je bij helder weer duizenden sterren kunt bewonderen. Dit is met recht ‘stargazing’.

Mull of Galloway is zo’n landmark dat je niet mag overslaan. Het vormt meteen het eindpunt van de Trail. Een vuurtoren die op een landtong staat en te bezichtigen is. De top torent 99 meter boven zee uit. Er kan zelfs een bezoek worden gebracht aan de machinekamer.

Mull of Galloway

De directe omgeving vormt het broedgebied van allerlei vogels, in het juiste jaargetijde natuurlijk, waaronder de altijd vrolijke papegaaiduiker.

Dumfries & Galloway ontdekken?

Op de website van Visit Scotland vindt je meer info over de Solway Coast Heritage Trail. Na een overtocht IJmuiden-Newcastle ben je al snel in Dumfries & Galloway.

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


3 Reacties Schrijf een reactie

  1. Hallo,
    Ik zou graag op een vrijdagmiddag tm maandagavond naar Schotland willen.Kunt u mij zeggen wat het beste plan is voor een paar dagen qua bezienswaardigheden? H.G. Saskia

Geef een reactie