Wie al eens op de M1/A1, de drukke ringweg om Newcastle en Gateshead, heeft gereden, heeft hem beslist al eens gezien: de Angel of the North. Het gigantische roestbruine beeld van Antony Gormley staat daar met wijdopen armen als een soort verwelkoming. Rij er deze keer niet zomaar voorbij, maar neem even de afslag en ga dat beeld eens van wat dichterbij bekijken
Het beeld staat er sinds 1998 op een voormalige terril: 20 meter hoog, een spanwijdte van 54 meter. Gemaakt van 200 ton cortenstaal uit een fabriek in Hartlepool. Er is nog meer indrukwekkends aan: de engel zit in een betonnen fundering van 150 ton en 20 meter diep (om zo windstoten tot 160 kilometer per uur te weerstaan). Jaarlijks rijden op de snelweg zo’n 35 miljoen auto’s aan hem voorbij.
Welkom
De Angel of the North was een gedurfd statement van het gemeentebestuur van Gateshead, dat in de jaren ’90 resoluut de kaart trok van de moderne kunst om zo de wat verloederde regio terug op de kaart te helpen krijgen. In de beginjaren kreeg de Angel heel wat kritiek, maar dat vonden de Parijzenaars eind 19de eeuw ook van hun Eiffeltoren, luidde het antwoord. Vandaag is de Angel of the North niet meer uit het landschap weg te denken. Hij is een landmark geworden, het teken dat je in het noordoorsten bent aangekomen en dat je daar welkom bent.
Antony Gormley
De maker van de Angel, de Britse kunstenaar Antony Gormley, is intussen wereldberoemd. Mocht je in Engeland ander werk van hem willen zien: je vindt het onder meer in Winchester Cathedral, Canterbury Cathedral, Folkestone, Margate, Liverpool, Newcastle University, Leeds en Londen. Gaat dat zien!
De Angel of the North staat op zo’n 22 kilometer (via de Tynetunnel) van de ferryterminal in Newcastle.
BEZOEK DFDS.NL ▸