Women At DFDS: Sylvia Heiberg

In deze blogpost over inspirerende vrouwen op de werkvloer hier bij DFDS, ontmoeten we Sylvia Heiberg, Business Leader aan boord van Princess Seaways. Ze vertelt ons alles over haar rol en hoe divers deze rol is. Ze deelt ook haar overtuiging dat vrouwelijke kracht niet alleen leiderschap en besluitvaardigheid is, maar ook gevoeligheid, tederheid en empathie. Lees verder om meer te weten te komen.  

Waarom heb je gekozen om voor DFDS te werken?  

Het was eigenlijk toeval. Het was alleen bedoeld als een zomerbaantje tijdens mijn studie. Deze werkplek trok me zo aan en gaf me financiële onafhankelijkheid dat ik besloot er nog vele jaren mee door te gaan.   

Wat is je functie bij DFDS en wat houdt die in?    

Mijn huidige functie is Business Leader Accommodation and Service (in officiersrang), wat betekent dat ik aan het hoofd sta van de afdeling accommodatie inclusief Guest Service Centre (receptie) en Kids Entertainment. Mijn werkplek is aan boord van Princess Seaways varend tussen IJmuiden en Newcastle. Ik werk 14 dagen aan boord en daarna ben ik 14 dagen thuis.   

Ik geef leiding aan een team van 30-40 mensen uit verschillende landen en zorg ervoor dat zij de nodige tools, training en motivatie hebben om een kwalitatief hoogstaand product en service te leveren in de hospitality industrie.  Werken in zo’n internationale omgeving vergt veel rollen van mij: motivator, bemiddelaar, coach, psycholoog, moeder, vriendin, verpleegster, enz. Op dagelijkse basis bestaat mijn werk vooral uit kantoorwerk: controle en opvolging van alle scheepsrekeningen op het vlak van verbruik en onderhoud, afhandeling van bestellingen en leveringen voor cateringafdelingen, samenwerking met externe leveranciers, planning van renovaties en onderhoud van hutten en publieke ruimtes. Verder ben ik lid van het scheepsmanagement en vertegenwoordiger van de bemanning in het veiligheidscomité. 

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?  

Ik ben 21 jaar geleden begonnen op de route IJmuiden – Newcastle als stewardess en dankzij mijn harde werk, scherpe oog voor details en positieve relaties met collega’s op alle niveaus, werd ik drie jaar later Deck Leader. Mijn voormalige managers waren onder de indruk van mijn uitstekende dagelijkse prestaties, het omgaan met verantwoordelijkheid, mijn vermogen om kalm te blijven onder druk en in noodsituaties. Dit leidde ertoe dat ik werd bevorderd tot de functie van Accommodation Supervisor. In die periode leerde ik hoe ik beleefd maar vastberaden met moeilijke passagiers en situaties kon omgaan, hoe ik doelen kon stellen en ze bereiken. Ik werd een trainer die een goede werksfeer binnen haar team creëert, het zelfvertrouwen van het team te behouden en hen te trainen om succes op te bouwen door hun sociale vaardigheden te verbeteren. In 2009 stapte ik over naar de route Kopenhagen – Oslo, waar ik zeven jaar als teamcoördinator op de afdeling accommodatie heb gewerkt. Ik ontwikkelde mijn leidersvaardigheden, diplomatie en assertiviteit samen met multiculturele gevoeligheid. Vijf jaar geleden heb ik gesolliciteerd naar de functie van Business Leader Accommodation aan boord van Princess Seaways waar ik momenteel werkzaam ben. 

Zijn er vrouwen die je hebben geïnspireerd binnen DFDS of daarbuiten?    

Mijn leidinggevende waar ik bijna twee decennia geleden mee werkte. Ze geloofde in mij en had me ervan overtuigd dat ik het potentieel heb om op een dag een leider te worden en mijn eigen afdeling te leiden, als ik mij maar op het doel blijf concentreren. 

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou?    

Het herinnert aan de vrouwelijke kracht en het vermogen om te functioneren en zichzelf en zijn dromen en passies na te jagen in een wereld die voor vrouwen nog steeds niet zo gunstig is als voor mannen. Voor mij is vrouwelijke kracht ook gevoeligheid, tederheid, intuïtie en empathie. Het is iets waardoor je de wereld dieper ervaart en waardoor je gevoeliger relaties aangaat, gebaseerd op luisteren, het oppikken van nuances in gedrag. Het is een kracht die ons in staat stelt te multitasken, ondanks de obstakels. Internationale Vrouwendag zet een schijnwerper op de sterke vrouwen die vaak ergens aan de zijkant staan, achteraan, vaak terughoudend om in het midden te stappen en te schitteren. 

Wat vind je van DFDS als werkplek?    

Ik ben er trots op te werken bij een bedrijf met 155 jaar geschiedenis en traditie. De Scandinavische cultuur op de werkvloer betekent openheid, informaliteit, innovaties, diversiteit en het streven naar klimaatvriendelijke oplossingen. Deel uitmaken van DFDS is een voorrecht en voelt als het hebben van een extra familie. Ik hou ervan mensen uit verschillende culturen te ontmoeten en zelfs na 21 jaar op vijf verschillende schepen te hebben gewerkt, kan ik nog steeds iets nieuws leren en ontdekken. DFDS steunt medewerkers in goede en slechte tijden. De Covid-19-pandemie heeft aangetoond hoeveel geluk we hebben dat we deel uitmaken van een sterk en stabiel bedrijf, maar ik waardeer ook de steun die beschikbaar is voor werknemers en hun gezinnen in geval van ziekte of natuurrampen. Ik herinner me campagnes om samen te stoppen met roken, af te vallen of marathons te lopen voor een betere gezondheid. Dit ondersteunt zeker een van onze pijlers: WE CARE.  Dit alles integreert de werknemers en creëert een ongelooflijk gevoel van eenheid en solidariteit bij het nastreven van hetzelfde doel. 

Wat is je meest trotse moment/hoogtepunt van werken bij DFDS?    

Kerstmis is een speciale tijd voor degenen die een gezin en een huis hebben, maar voor eenzame of dakloze mensen kan het erg moeilijk zijn. Daarom was het voor mij iets speciaals om deel uit te maken van de kerstlunch die jaarlijks aan boord van Crown Seaways in samenwerking met lokale verenigingen wordt georganiseerd voor daklozen uit Oslo. Ik kan de dankbaarheid en waardering in de ogen van onze gasten niet beschrijven toen we hen aan boord verwelkomden. We hadden een uitgebreid buffet met heerlijk eten voor ze klaargezet en we hadden zelfs een klein cadeautje voor ze (een warme sjaal of muts). De grootste vreugde voor hen was het feit dat ze de restjes konden inpakken en meenemen naar hun huisdieren aan wal. Het feit dat we kunnen delen met hen die het nodig hebben, verwarmt mijn hart.   

Is er een advies dat je aan andere vrouwen/meisjes zou geven, in het algemeen of over werken in onze sector?    

Wees voorbereid  

Mijn ervaring met typische mannenindustrieën is dat de communicatie soms zeer direct kan zijn. Een gevoel voor humor en een scherp antwoord zijn even noodzakelijke hulpmiddelen als een goede computer.  

Wees goed in wat je doet en zorg voor jezelf  

Het gaat er niet om op te scheppen, maar om een einde te maken aan het bagatelliseren van je rol in het team, het verbergen van je sterke punten en het verzwijgen van je prestaties. Leer om je bijdrage aan het succes van het project of team aan het licht te brengen.  

Onthoud dat je de kracht van het team bent  

Als je anders denkt dan je collega’s, is dat een pluspunt, geen reden om je te schamen. Het is in diversiteit dat de kracht van elk bedrijf ligt. Teams die divers zijn wat betreft geslacht, leeftijd en achtergrond en die mensen met verschillende competentieniveaus en persoonlijkheden met elkaar verbinden, boeken betere resultaten. 

Waar zou je over 5-10 jaar willen staan?    

Ik ben gelukkig waar ik nu ben. Ik wil gewoon meer leren en me ontwikkelen op mijn gebied, zowel persoonlijk als professioneel.   

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie