Walmer Castle – Op bezoek bij de uitvinder van de laars

Walmer Castle 

Hoe noem je een rubberlaars in het Engels? Een Wellington boot, wellington of simpelweg welly. Waarom? Omdat de hertog van Wellington (1769-1852) ze heeft uitgevonden. En waar woonde die meneer Wellington? Op Walmer Castle in Kent, op amper een halfuurtje rijden van de ferryterminal in Dover.

De hertog van Wellington, held van Waterloo en later eerste minister van Groot-Brittannië. Heeft hij de laars niet uitgevonden, hij heeft ze in elk geval wel gedragen en alleen al daardoor populair gemaakt. Als je binnenkomt in zijn kasteel, zie je al meteen zo’n paar laarzen staan. Dáárom dus.

Lord Warden of the Cinque Ports

Sinds 1708 is Walmer Castle de officiële residentie van de Lord Warden of the Cinque Ports, een militair samenwerkingverband tussen de havensteden Hastings, Romney, Hythe, Dover en Sandwich. De coördinator van dat verbond mocht op Walmer Castle wonen. Enkel van de andere bekende Lord Wardens waren Wiston Churchill en de Queen Mum – aan haar is een van de kasteeltuinen gewijd.

Lekkere verhalen

Walmer Castle is klein maar fijn. Het kasteel – of is het een fort? – ligt op een duinenrug. Vanop het schootsplatform besef je heel goed de strategische ligging. Geen schip moest proberen daar ongevraagd in de buurt te komen of het kreeg een kanonbal tegen zijn ribben.

Gebruik zeker de (Nederlandstalige!) audiogids tijdens je bezoek en laat je onderdompelen in de smeuïge verhalen over Wellington en ook over bijvoorbeeld Queen Victoria die daar eens een hele maand vakantie heeft gehouden en daarvoor uit Londen haar eigen meubels had meegebracht. De Duke of Wellington is gestorven in Walmer Castle – de stoel waarin hij het loodje legde, staat er nog steeds.

BEZOEK DFDS.NL ▸


  • Geplaatst in: Kent
Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie