Northumberland: vaak vergeten, soms vergeleken met Toscane

Hadrian's Wall - een van de bekendste bezienswaardigheden van Northumberland

Schotland is een van de populairste DFDS-bestemmingen. En dat is helemaal terecht. Maar rijdend van Newcastle naar de Schotse grens vergeten veel vakantiegangers het Noord-Engelse Northumberland.  En dat is zeker niet terecht. Om meer van deze vergeten te regio te ontdekken ging ik twee weken geleden een dag op pad met Alan Fidler. Hij is een van de taxi-tourguides die de taxi-excursies begeleid die je bij je MiniCruise kunt boeken. Alan is een kenner en liefhebber van de regio Northumberland. Geboren en getogen en dus vol met verhalen. Niet voor niets kreeg hij van Visit England en The Dailly Mirror een Tourism Superstar of England award. Onderweg vroeg ik hem het hemd van ‘t lijf over de regio.

Alan Fidler1. Kun je omschrijven wat je doet?

Samen met mijn collega-gidsen zorg ik ervoor dat klanten van DFDS een onvergetelijke dag tegemoet gaan in ons prahctige Northumberland. De regio is rijk aan historie. Denk bijvoorbeeld aan Hadrian’s Wall. Maar, Northumberland floreerde pas echt tijdens de industriële revolutie. Het noordoosten van Engeland speelde een belangrijke rol in veel belangrijke uitvindingen uit die tijd. Denk aan elektrisch licht en stoomlocomotieven.

2. Als ik je over Northumberland hoor spreken merk ik dat je echt weg bent van de regio, wat maakt Nortumberland zo speciaal?

Northumberland is een ‘grensgebied’ tussen Engeland en Schotland en is dan ook al 700 jaar een gebied waar gestreden wordt tussen deze twee landen. Het heeft echt een eigen cultuur, met een apart accent, folkmuziek en een eigen identiteit.

3. Wat zijn de verborgen schatten van Northumberland?

De rust en de ruimte is een verborgen schat op zichzelf, met alle drukte uit het dagelijks leven om ons heen. Northumberland kent veel weide uitzichten, een schitterend landschap en historische architectuur. Je vindt hier honderden kastelen, kerken en andere gebouwen die je meer vertellen over de historie van de regio.

4. Wat kun je iedereen aanraden?

Mijn favoriete toer is een bezoek aan Hadrian’s Wall. Je rijdt eerst 70 kilometer over een mooie route langs de muur. Stop zeker bij het eerste fort Segedunum, op slechts vijf minuten van de haven. Het Roman Army Museum in Walltown is ook een stop waard. Bekijk hier zeker de 3D film – ‘Edge of Empire’ – over de geschiedenis van de muur. Als laatste is een stop aan de Romeinse forten bij Vindolanda zeer de moeite.

5. Je bent al jaren gids, welk moment is je het meest bijgebleven?

Dat was met een groep Nederlandse mannen. Ze maakten een tour naar Alnwick Castle en we maakten een stop bij een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt op de Schotse grens. Ze keken uit over het weidse landschap met boerderijen, een kasteel en kerken toen een man opmerkte “Het is net Toscane, maar dan groener”. Om mijn favoriete uitzichtpunt te vergelijken met het beroemde Toscane was heel bijzonder. Dit is mij altijd bijgebleven!

OVERTOCHT NAAR NEWCASTLE ▸


Geef een reactie