Schotse eiland Jura van Google Maps verdwenen?

Schots eiland Jura verdwenen van Google Maps

Jura. Een prachtig eiland aan de westkust van Schotland gekenmerkt door de rust, ruimte en wilde dieren… Twee weken geleden bestond het echter niet meer, toen het gehele eiland Jura op Google Maps was verdwenen. Google bood zijn excuses aan en gelukkig staat Jura sinds vandaag weer terug op de kaart. Daarom zetten wij Jura in het zonnetje.

27 herten per inwoner

Jura is één van de minst bekende, maar volgens velen wel één van de mooiste eilanden van Schotland. Als je puur naar de oppervlakte kijkt, is Jura het vierde eiland van de Hebriden. Qua inwoners is het echter behoorlijk rustig, er wonen slechts 180 mensen. De rest van het eiland wordt beheerst door de grootste groep bewoners: maar liefst 5.000 wilde edelherten. Dat betekent dus 27 herten per inwoner. Zet die maar eens in je achtertuin!

Whisky, heide, turf en… palmbomen?

Naar Jura ga je om van de natuur en de rust te genieten. En voor rust hoef je niet ver te zoeken. Buiten het landschap van turf, heide en rotsen is er slechts één dorpje: Craighouse. Eén lange eenbaansweg leidt u vanaf de haven rechtstreeks het ‘centrum’ in. Grootste trekpleister is de whiskydistilleerderij. Hier wordt hele bijzondere whisky gebrouwen; Isle of Jura. Een opvallend milde en droge whisky met de bekende lichte turfsmaak en een tintje honing. Zelf proeven? De distilleerderij kan je gratis bezoeken.

Niet alles aan Jura is typisch Schots

Niet alles aan Jura is echter typisch Schots. Het blijft verbazingwekkend om te zien aan deze kust: palmbomen en helderblauw zeewater. Het unieke microklimaat en de golfstroom vanaf de Atlantische Oceaan zijn hierop van invloed en zorgen voor dat beetje extra vakantiegevoel. Vaar er met de ferry vanaf het eiland Islay naartoe en neem zelf een kijkje.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie