Het zomerpaleis van de koning van Northumberland

In maart van dit jaar opende in Wooler in Northumberland Ad Gefrin, een gloednieuw museum annex whiskydistilleerderij. De nieuwe toeristische attractie is gebouwd rond een verhaal dat tot nu toe behoorlijk onbekend was: dat van Ad Gefrin, de voormalige zomerresidentie van de koning van Northumberland.

In 1951 ontdekte een archeoloog aan de hand van luchtfoto’s dat er in Yeavering, even buiten Wooler, ‘iets’ onder de grond moest zitten. Nader onderzoek bracht een fantastisch verhaal aan de oppervlakte. De vondsten bleken niets minder te zijn dan de overblijfselen van Ad Gefrin, de zomerresidentie van koning Edwin en koningin Æthelburh. In de winter woonden ze in Bamburgh Castle, in de zomer in Yeavering.

Fijnproevers

Hoe belangrijk deze archeologische ontdekking ook moge zijn, ze raakte vergeten. Tot nu. In Yeavering worden weer volop opgravingen gedaan en in Wooler is rond Ad Gefrin een heus bezoekerscentrum opgericht met een museum, een restaurant en een whiskydistilleerderij.

Je komt binnen via een imposante hall, die helemaal is bekleed met het hout van afgedankte whiskyvaten. Het kleine maar knap ingerichte en met kennis van zaken gemaakte museum vertelt het verhaal van Ad Gefrin. Er zijn vondsten te zien die dáár uit de grond zijn gehaald. Heel boeiend allemaal.

De whiskydistilleerderij produceert de whisky Tácnbora, waarvan de eerste batch dit jaar op de (fijn)proevers is losgelaten. Alle ingrediënten (water, gerst…) worden gewonnen in de directe omgeving. Tácnbora is nog veel te jong om ‘single malt’ te mogen worden genoemd en is absoluut nog niet rijp. Maar hij is wel al een blend, met in de fles het gezelschap van één Ierse en twee Schotse single malts. We hebben hem geproefd: hij heeft potentieel!

Je kunt het museum individueel bezoeken, de distilleerderij met een gids. Na de rondgang volgt een proeverij (ze maken in Ad Gefrin ook gin!) in een origineel decor. Daarna kun je lunchen of dineren in het restaurant dat ambieert meer te zijn dan een brasserie.

Ad Gefrin in Wooler ligt op 78 kilometer of een uurtje rijden van de ferryterminal in Northshields.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie