Engels pareltje Salisbury

DSC_0085 (1072 x 712)
Salisbury in het Engelse graafschap Wilthshire is een aangename stad om te ontdekken. Niet te groot en zowel het historisch karakter en het winkelgebied zijn gemakkelijk te voet te ontdekken. Ben je met de auto, stop dan zeker even bij één van de verschillende Park & Ride faciliteiten die de stad omringen. Ook een bezoekje aan Stonehenge is een optie, gezien dit maar op enkele kilometers van Salisbury ligt. Salisbury is een stadje met een rijk verleden en er is dan ook veel terug te vinden uit de Romeinse tijd. Midden in het centrum staat de door de Normandiërs gebouwde kathedraal waar vanuit de rest van stad is opgebouwd. Het gebied rond de kathedraal, “The Close“ genaamd, bevat de meeste historische hoogtepunten omringd met groen.

Salisbury Cathedral

We bezochten eerst de kathedraal, waarvan de spitse toren met zijn 123m de hoogste in Engeland is. Salisbury Cathedral werd naar middeleeuwse normen redelijk snel gebouwd, men deed er 38 jaar over en hierdoor is de architecturale stijl bijna alleen Vroege Engelse Gotiek. Met de gedetailleerde brochure die je aan de ingang krijgt kun je op eigen houtje een toer doen. Daarnaast zijn er ook rondleidingen met gidsen. Een hoogtepunt is de Magna Carta in het Chapter House. De Magna Carta een soort van grondwet die teruggaat naar 1215. Zoals in alle Engelse kathedralen zijn er in het bijgebouw toiletten en een restaurant.

VB21970787

Mompesson House

Verder vind je op The Close nog een heleboel huizen met architectonische stijlen van de dertiende eeuw tot nu. Sommigen doen dienst als bijgebouwen van de kathedraal of zijn deel van de drie scholen die zich rondom de kathedraal vormden. Eén van deze huizen is Mompesson House. Dit huis is eigendom van de National Trust die zich ontfermen over de monumenten in Groot-Brittannië. Het werd gebouwd in 1701 voor een lokaal parlementslid in een klassieke Queen Ann stijl. Het is een elegant en ruim huis met een mooi interieur. Bekijk zeker de grote collectie van 18de eeuwse Turnbull glazen. Geniet na de rondleiding in de mooie tuin van een verscheidenheid aan Engelse cakes. Iets nuttigen in de tea rooms van The National Trust is altijd iets speciaals. Dankzij de vele vrijwilligers worden de cakes hier zelf gemaakt wat iedere cake anders en uniek maakt in smaak en vorm.

Berkshire & Wilthshire regiment

The Close herbergt ook nog The Arundells, het huis van de vroegere Eerste Minister van Groot Brittannië, Sir Edward Heath. Het prachtige middeleeuwse huis The Wardrobe is dan weer de plaats waar het museum over The Rifles Berkshire & Wilthshire zich bevindt. Je vindt er een uitgebreide collectie en archieven over dit regiment vanaf 1748 tot vandaag de dag. De tuin met een mooi uitzicht over de kathedraal en de rivier de Avon is gemaakt als een soort herinneringstuin aan de mannen van het regiment die het leven lieten vanaf de Criman War tot Afghanistan. Naast het huis vind je de gezellige Bernieres tearoom, genoemd naar een plaatsje in Normandië die het regiment bevrijdde op D-Day.

DSC_0098 (1072 x 712)

Winkeltijd

Ben je gek op winkelen dan kom je in Salisbury niets tekort. Met alle High Street shops en een drukke markt op dinsdag is er genoeg te vinden voor een nieuwe garderobe. The Old George Mall is nog een winkelwijk uit de oude doos, met winkels in een autovrije maar niet overdekte plaats.

Overtocht

Salisbury bereik je het snelste met een overtocht van Duinkerken naar Dover. Vanaf Dover ben je met drie uur rijden in Salisbury.

OVERTOCHT DUINKERKEN - DOVER ▸


Geef een reactie