Stonehenge in het nieuw

Voor wie Stonehenge nog nooit bezocht heeft, of voor wie zegt ‘daar ben ik al geweest’: de prehistorische site heeft een splinternieuw bezoekerscentrum. Je hebt geen enkel argument meer om er niet een keertje naartoe te gaan (of er terug te keren).

Stonehenge is de drukst bezochte toeristische attractie van Groot-Brittannië. Eén miljoen bezoekers per jaar! Daar kunnen zelfs de Big Ben en Windsor Castle, respectievelijk de nummers twee en drie, niet aan tippen.

Ik ga je hier niet lastig vallen met een geschiedenislesje over Stonehenge, maar er zijn toch een paar dingen die ik je hier al wil vertellen. Bijvoorbeeld dat men tot vandaag niet precies weet waarvoor die steencirkel op Salisbury Plain in het graafschap Wiltshire (257 km van Dover) heeft gediend en hoe men er rond 2.500 voor Christus in geslaagd is die blauwstenen blokken vanuit Wales tot daar te krijgen.

Het nieuwe bezoekerscentrum van Stonehenge

Het nieuwe Stonehenge Visitor Centre, loop virtueel tussen de stenen 

High-tech Stonehenge

Tot vorig jaar huisde de bezoekersaccommodatie van Stonehenge in enkele aftandse vuilgroene containers en stond er bij de steencirkel zo veel in de weg dat wie een plaatje wilde schieten nadien altijd wel iets uit zijn foto’s moest gommen. Historici en archeologen gruwden bij de aanblik van al die storende elementen.

Met veel geld hebben ze daar nu iets aan gedaan. De weg die naast de steencirkel lag, is weg en met de landbouwers uit de buurt is afgesproken om het oorspronkelijke decor van de steencirkel zo veel mogelijk in ere te herstellen. Het oude bezoekerscentrum en de parkeerplaats werden afgebroken en heropgebouwd op 2,5 kilometer van de site – helemaal uit beeld.

Het nieuwe hightech bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum is een verbluffend staaltje hedendaagse museumbouw. Alles is er high-tech – je kunt er zelfs (virtueel) tussen de stenen lopen, wat bij de echte stenen niet kan. Blikvanger in het museum is de reconstructie van het hoofd van een man die daar in 1863 is gevonden.

De steencirkel van Stonehenge is vanaf het bezoekerscentrum niet te zien. Een shuttle brengt je ter plaatse (of je gaat te voet) voor het tweede deel van de ontdekkingstocht: met een uitstekende audiogids aan je oor en je camera in de hand maak je de cirkel… rond.

Voor meer info kijk je op de site van English Heritage. De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

OVERTOCHT NAAR ZUID-ENGELAND ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie