Muur van Hadrianus – Werelderfgoed

Wandelen langs de Muur van Hadrianus

De Muur van Hadrianus is een heerlijke brok Werelderfgoed. Ooit bedoeld om de noordgrens van het Romeinse Rijk te beschermen, vandaag een onovertroffen bestemming voor wie houdt van geschiedenis of een wandeling door een bij momenten verlaten landschap met enkel schapen en de wind als gezelschap.

117 km lang is hij, van Wallsend (Je komt er voorbij als je van de ferryterminal in North Shields naar Newcastle rijdt) in het oosten tot Bowness-on-Solway aan de Ierse Zee, in het westen.

Die Romeinen hadden dat goed bekeken: ze bouwden de Muur precies op het smalste stukje Engeland. 25.000 soldaten werkten vanaf 122 aan de bouw ervan en om maximale beveiliging te kunnen bieden, volgde de Muur de natuurlijke glooiingen van het landschap. Op sommige plaatsen was hij 5 meter hoog en breed genoeg om er paard en kar op te laten rijden. Om de Romeinse mijl (1,5 km) werd een milecastle gebouwd, een klein fort. Aan de noordkant van de Muur groeven de Romeinen een v-vormige gracht, aan de zuidkant legden ze een heirbaan aan voor het snelle transport van troepen en voorraden. Een machtig bouwwerk werd het, en driehonderd jaar lang deed het dienst als de meest noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Of de Muur onneembaar was, is nooit getest: er is nooit slag bij geleverd.

Bezienswaardigheden bij de Muur van Hadrianus

Hadrian’s Wall is vandaag Unesco Werelderfgoed en ontvangt jaarlijks duizenden bezoekers. Velen komen er wandelen – het uitzicht is hier en daar fenomenaal – en sommigen wandelen het hele Hadrian’s Wall Path af: van de Noordzee tot de Ierse Zee (of omgekeerd). Hier en daar is de muur verdwenen – voor het mooiste en gaafste stukje moet je in het midden zijn: tussen Chollerford en Walton. De forten (op of vlak bij de Muur) van Chesters, Housesteads en Vindolanda zijn aanraders en hebben interessante musea. Ook het Roman Army Museum in Carvoran moet je hebben gezien! Wat je misschien ook wil hebben gezien: de fotogenieke esdoorn, bij de Muur in Steel Rigg. Hij is bij velen bekend als Robin Hood’s Tree, uit de film Robin Hood: Prince of Thieves met Kevin Kostner.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie