Gentleman Jack achterna

Voor wie de schitterende tv-serie Gentleman Jack heeft gezien, is er goed nieuws. Nog tot eind dit jaar (dat is niet lang meer, ik weet het) kun je in Halifax, waar de serie speelt, de kostuums van het programma bewonderen. En je kunt natuurlijk altijd nog naar het huis waar de echte Gentleman Jack heeft gewoond.

Gentleman Jack - dvd

Gentleman Jack vertelt het waargebeurde verhaal van Anne Lister (1791-1840), een landeigenares, zakenvrouw, avonturierster en dagboekenschrijfster uit Halifax in West Yorkshire die zich het liefst in mannenkleren (met buishoed!) hulde. Ze was lesbisch en zou op Pasen 1834 in een kerkje in York zijn ‘getrouwd’ met haar vriendin Ann Walker – volgens sommigen was dat het allereerste lesbische huwelijk in Groot-Brittannië.

Kostuums en decors

Het is dat verhaal (en al helemaal de tv-serie met Suranne Jones (van Scott & Bailey) in de hoofdrol) dat vandaag veel mensen aanzet om het kerkje van de Heilige Drievuldigheid (Holy Trinity) in York, de kostuumtentoonstelling in het Bankfield Museum in Halifax en het landgoed Shibden Hall, ook in Halifax, te bezoeken.

Gentleman Jack - kostuums

In het kerkje in York is op een herinneringsplaket na niets te zien dat refereert aan dit verhaal. Anders is het op de tentoonstelling van de kostuums. Die zijn knap-knap en allemaal historisch verantwoord. Het is ook leuk om vast te stellen dat je bij het zien van die pakken en jurken je meteen het desbetreffende personage uit de tv-serie kunt voorstellen, ook al hangen die kledingstukken op anonieme paspoppen.

Landgoed

Vooral het landgoed Shibden Hall, even buiten de stad, is the place to be. Hier leefde niet alleen de echte Gentleman Jack, dit is ook de plek die je zo herkent uit de tv-serie. In het knappe huis, waar de familie Lister driehonderd jaar heeft gewoond, zijn her en der verwijzingen naar de tv-serie te zien. Die moet je soms kunnen loslaten, want niet alles wat je op tv hebt gezien, stemt overeen met het echte leven van Anne Lister. Eén voorbeeldje: in de hall van het huis hangt een schilderij dat miss Lister voorstelt. Die zag er eerlijk gezegd toch wel wat anders uit dan de Gentleman Jack van de televisie …

Gentleman Jack - Shibden Hall

Geheime dagboeken

En als je dan toch in Halifax bent: in de kathedraal vind je de grafsteen van Anne Lister, over wie je in de lokale boekhandels verschillende biografieën vindt.

Hoe het komt dat we zo veel over Anne Lister weten? Welnu, ze hield (geheime) dagboeken bij, geschreven in codetaal. De dagboeken werden jaren na haar dood ontdekt en de code gekraakt. Et voilà! (De dagboeken kun je zien in de bibliotheek van Halifax.)

Gentleman Jack - dagboek

Halifax ligt op zo’n 450 km van de ferryterminal in Dover en 200 km van die in Newcastle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie