Zie ginds komt de stoomboot!

Windermere Jetty

Het Lake District heeft sinds kort een splinternieuw museum. In Windermere Jetty (reken maar dat ze die naam nog wel gaan veranderen, want niemand weet wat ermee wordt bedoeld) wordt een heerlijk stukje lokale geschiedenis uit de doeken gedaan: dat van de stoombootjes die vroeger massaal (en nu iets minder massaal) over de meren tjokten.

Het museum heette vroeger Steamboat Museum (dat was duidelijk!), was jarenlang gesloten en is sinds april van dit jaar weer helemaal alive and kicking (het werd nota bene heropend door prins Charles). Het zit in een heerlijk luchtig hi-tech betonnen gebouw aan de oever van Lake Windermere in Bowness-on-Windermere.

Lake Windermere

Windermere Jetty (een jetty is een aanlegsteiger) vertelt het verhaal van rijke mensen die in de buurt van Lake Windermere, het grootste meer in het Lake District, een buitengoed bouwden en meestal voor de lol boottochtjes maakten. Dat deden ze met roeiboten maar vooral met iets zeer modieus in de Victoriaanse tijd: stoombootjes. Geen stoomschepen, maar kleine boten (voor pakweg vier tot tien man) die werden voortgestuwd door een motor die werd aangedreven met kolen en water. Er zijn in het museum enkele heel fraaie exemplaren te zien en allerlei spullen (met bijhorende verhalen) die er iets mee te maken hebben. Heel knap allemaal, en vooral: zo romantisch.

Beatrix Potter

Windermere Jetty is de trotse eigenaar van de roeiboot van kinderboekenschrijfster Beatrix Potter (weet je wel: van Peter Rabbit/Pieter Konijn) en er is een flink stuk van het museum voorbehouden aan bootraces, want ook daarvoor stond Lake Windermere bekend: er werden enkele fameuze snelheidsrecords gebroken (waarvan sommige met fatale afloop).

Roeiboot Beatrix Potter

Het museum heeft een werkplaats waar boten worden hersteld – zéér de moeite waard om daar een kijkje te nemen. En een deel van het complex is gebouwd over enkele aanlegsteigers – daar zie je de boten gewoon in het water liggen! Er is natuurlijk ook een jetty waar je aan boord kunt gaan van een echte oldtimer-stoomboot. Ik kan wel zeggen: een bezoek aan Windermere Jetty is een belevenis!

windermerejetty.org

Bowness-on-Windermere ligt op 180 km (ruim 2,5 uur rijden) van de ferryterminal in Newcastle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie