Zes geweldige maanden op de Noordzee

De Duitse Julia werkt als Wildlife Officer aan boord van KING Seaways. Elke maand houdt ze ons op de hoogte van haar belevenissen aan boord. 

Nu is het zo ver. Ons ORCA Wildlife Officer seizoen aan boord van de DFDS KING SEAWAYS nadert haar eind voor dit jaar. Op 29 september 2017 is onze laatste dag. Ik breng nu de laatste dagen door op het schip en het is wel een beetje een raar gevoel dat ik niet terug kom na twee weken, zoals dat tot nu toe het geval was. Maar in ieder geval was het een absoluut fantastisch seizoen! Ik heb ongelofelijk veel interessante en lieve mensen ontmoet, super leuke wildlife sightings gehad en kon op een schip wonen en leven. Dat is wel tof.

Door ons fantastische partnerschaap met DFDS kunnen passagiers aan boord de ferry in ons ORCA wildlife centre heel veel over walvissen, dolfijnen en de Noordzee leren. We geven presentaties, runnen activiteiten voor kinderen en doen observaties op het observatiedek aan de voorkant van het ship. Er is ontzettend veel te beleven in ons wildlife centre en op een overtocht naar Newcastle heb je een super gelegenheid om daadwerkelijk naar dolfijnen en walvissen uit te kijken. Wie weet, misschien spot je je eerste dolfijn volgende keer op de ferry!

400 sightings!

Dit seizoen, dus over een periode van een beetje meer dan zes maanden, hebben we bijna 400 walvisachtigen gezien. Dus dat betekent walvissen, dolfijnen en bruinvissen. De soort die we het meest hebben gezien zijn de bruinvissen, 243 in totaal. Die zijn dan ook wel de meest voorkomende walvisachtige in de Noordzee – maar met 1,5 m ook de kleinste en niet heel actief – en daarom zijn ze soms wel een beetje moeilijk te spotten, als er geen rustige wateren zijn. In totaal hebben we ook 58 witsnuitdolfijnen gezien en 10 dwergvinvissen.

Ik heb heel veel geleerd over de Noordzee, de verschillende diersoorten die je hier kunt vinden en ook over walvissen, dolfijnen en het marine ecosysteem in het algemeen. Bijvoorbeeld weet ik nu dat het hart van een blauwe vinvis even groot is als een kleine auto. Ik heb ook geleerd dat bijna een derde van alle walvisachtigen in de wereld al in de Noordzee zijn gespot. En – een feit dat helaas heel triest is – dat elk jaar acht miljoen ton plastic in zee beland.

Mijn favoriete diersoort hier in de Noordzee? In de lucht de jan-van-genten. Ze zijn gewoon ongelofelijk mooi en zo leuk om te observeren. In het water zijn het de dwergvinvissen. Van deze twee soorten heb ik in dit seizoen aan boord ook echt fantastische sightings gehad. Echt mooi! Naast het fantastische wildlife dat je vanop het observatie dek aan de voorkant van het schip kunt spotten, is er nog iets anders te bekijken wat heel mooi is – het water en de hemel! Een van de dingen die ik altijd heel indrukwekkend vond, is hoe snel de hele atmosfeer kan veranderen. Het water kan kleuren hebben van blauw, over groen, grijs tot zilver en de hemel kan zich ongelofelijk mooi op het water spiegelen.

Bedankt!

Nu moeten mijn collega Lucy en ik helaas afscheid nemen van de Noordzee. Het was echt een absoluut geweldig seizoen aan boord. We hebben zo veel leuke passagiers ontmoet, heel veel diersoorten gespot en heel veel over de Noordzee geleerd. Vanaf maart 2018 zullen weer Wildlife Officers aan boord van de DFDS King Seaways zijn, die je heel graag zullen helpen walvissen en dolfijnen te spotten en die je ontzettend veel over de Noordzee kunnen vertellen. Heel erg bedankt aan iedereen, die deze afgelopen zes maanden zo speciaal voor ons hebben gemaakt: de passagiers, ons collega’s van DFDS en ORCA, de bemanning van DFDS en natuurlijk alle vogels, walvissen, dolfijnen en bruinvissen! Het was echt super leuk!

Beste groeten, Julia

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie