Yorkshire Sculpture Park: een beeld van een tuin

Yorkshire Sculpture Park
Three Piece Reclining Figure no. 1 – Henry Moore

Kunstliefhebbers aller landen: begeef u naar Yorkshire Sculpture Park, de beeldentuin in de buurt van Leeds. En als je daar dan toch bent: rij gauw ook eens naar Wakefield voor een bezoekje aan The Hepworth, een heel museum gewijd aan de beeldhouwster Barbara Hepworth.

Sommigen reizen speciaal voor die twee attracties naar West Yorkshire, maar je kunt een bezoekje aan de een of de ander ook gewoon inlassen in jouw weekje vakantie in dat deel van Engeland dat beslist voor iedereen wat te bieden heeft.

Beeldentuin

Laten we starten in Yorkshire Sculpture Park, in een glooiende landschapstuin op het voormalige 18de-eeuwse landgoed Bretton Hall, even buiten Leeds. Hier zijn, in openlucht, beeldhouwwerken te zien van wereldberoemde (Britse) kunstenaars als Henry Moore en Barbara Hepworth. Pik bij de inkom een kaartje van de tuin mee, zodat je weet welk kunstwerk je waar kunt vinden. Vergeet misschien ook niet stevige schoenen aan te trekken, want voor je het weet, ben je een paar kilometer aan het wandelen (op soms erg drassig terrein). In het hypermoderne hoofdgebouw zijn wisselende tentoonstellingen te zien en in de tuin zelf vind je in de ommuurde deeltuin voor datzelfde doel de Bothy Gallery. In de tuin zijn ook enkele folly’s (gekke en volstrekt nutteloze bouwsels) te zien, sommige zijn door hedendaagse kunstenaars ‘bewerkt’ tot een installatie. In het park zijn, vooral tijdens de zomermaanden, geregeld kunstenaars aan het werk – ook dat is meegenomen.

Yorkshire Sculpture Park
Untitled – David Smith

The Hepworth

Een kleine 15 kilometer daar vandaan, op de oever van de rivier Calder in Wakefield, vind je The Hepworth, een museum dat nagenoeg helemaal is gewijd aan het werk van de in Wakefield geboren en intussen wereldberoemde kunstenares Barbara Hepworth (1903-1975) – je hebt al enkele van haar beelden gezien in Yorkshire Sculpture Park. Maak kennis met haar werk en laat je ook inpakken door het verbluffende museumgebouw dat daar door architect David Chipperfield is neergezet. Er is in het museum naast beelden van Hepworth ook erg interessant werk te zien van bekende Britse kunstenaars als Walter Sickert, LS Lowry, Paul Nash en David Hockney. Ook hier vinden geregeld tijdelijke tentoonstellingen plaats.

The Hepworth

En goed nieuws: beide attracties (Yorkshire Sculpture Park en The Hepworth) zijn helemaal gratis te bezoeken!

West Yorkshire (met Leeds en Wakefield) ligt op zo’n 160 km van de ferryterminal in Newcastle en op 450 km van die in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie