Yorkshire is meer dan Dales en Moors

Robin Hood's Bay in Yorkshire

Belofte maakt schuld. In deze bijdrage heb ik het over de kust van Yorkshire. Want er valt in dat heerlijke graafschap nog wel wat meer te beleven dan de Dales, de Moors en enkele hoogst aantrekkelijke steden als York, Leeds en Harrogate.

De vorige keer had ik het hier over Whitby, de parel aan de kust van Yorkshire. Als je daar dan toch bent, zou het zonde zijn dat je de Noordzeekust ook niet even wat noordelijker én zuidelijker verkent.

Staithes

Staithes

Een niet te missen plaatsje ten noorden van Whitby is Staithes, een helemaal verkeersvrij havenstadje aan de monding van het riviertje Staithes Beck. De huisjes verdringen er zich rond het riviertje en de meeuwen krijsen er voortdurend. Dit stadje, eigenlijk is het niet meer dan een groot dorp, is nogal pittoresk en heeft een band – het zal je niet verbazen – met kapitein Cook.

Simon & Garfunkel

Scarborough Castle

Ten zuiden van Whitby ligt het al even gezellige voormalige smokkelaarsnest Robin Hood’s Bay, met zijn smalle en steile straatjes. Hier begint (of eindigt) het Coast to Coast-wandelpad, dwars door Engeland.

Nog iets zuidelijker kom je in Scarborough, bekend van het liedje van Simon & Garfunkel, voormalig kuuroord (dat zie je aan de monumentale gebouwen) én de begraafplaats van Anne Brontë (1820-1849), de jongste van de schrijvende zusjes. Waarom zij niet, zoals de rest van haar familie, in Haworth in West-Yorkshire begraven ligt? Wel, ze was voor haar tuberculose naar Scarborough gestuurd, maar dat heeft helaas niet geholpen. Van op de ruïne van Scarborough Castle heb je een heerlijk uitzicht op de baai waarin de stad zich heeft genesteld.

Seabird City

Flamborough Head

Naar Bempton Cliffs, dat niet voor niets Seabird City wordt genoemd. De rotswanden daar zijn een paradijs voor vogels en vogeliefhebbers.
Als we nog even zakken, komen we bij de vuurtoren van Flamborough Head. Hier zijn, ondanks die vuurtoren, tientallen schepen op de kliffen gevaren. Hier ook kun je tot helemaal beneden, tot op het strand, lopen. Wel opletten voor het tij dat hier soms razendsnel opkomt!

(Volgende keer blijven we nog even in de buurt en nemen we de North Yorkshire Moors Railway.)

Zelf Yorkshire bezoeken? Pak dan de ferry van IJmuiden naar Newcastle en je bent er zo!

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

2 Reacties Schrijf een reactie

  1. Hallo, een korte opmerking/vraag. Omdat Simon en Garfunkel Amerikanen zijn die uit het Oosten van de VS komen gok ik dat het Scarborough waar zij over zingen gaat over de plaats aan de Oostkust daar. Misschien leuk om is uit te zoeken

    • Hallo Duncan,

      “Scarborough Fair” is een oud-Engels volksliedje uit de 17de eeuw (of misschien zelfs vroeger). Simon & Garfunkel hebben dat liedje bewerkt en in 1966 op plaat gezet. Simon & Garfunkel mogen dan Amerikanen zijn, “hun” liedje “Scarborough Fair” gaat wel degelijk over het kuststadje in het Engelse Yorkshire!

      Groeten, Dirk

Geef een reactie