Wrynose & Hardknott Pass: niet voor doetjes

De Ierse Zee en het eiland Man op de achtergrond

Voor spectaculaire autoritten op Britse bodem hoef je echt niet helemaal tot in Schotland te rijden. Neem in Newcastle de A69 naar Carlisle en binnen de twee uur sta je op de passen Wrynose en Hardknott. Steiler hebben ze aan de overkant niet.

We rijden dus naar het Lake District. Wrynose Pass en Hardknott Pass liggen in elkaars verlengde en werden al door de Romeinen gebruikt om van de Central Lakes in het oosten tot bij de Western Lakes in het westen te geraken. Van Ambleside tot aan de Ierse Zee. Het is vandaag zeker niet de makkelijkste route, maar wel de mooiste!

Koelbloedigheid vereist op de Hardknott Pass

Hardknott Pass - hellingen tot 30%

Wat deze passen zo speciaal maakt? Wel, ze zijn steil (op sommige plaatsen 30 procent!), smal en ze lopen door een ongelooflijk mooi landschap.

Wie zich op Wrynose en Hardknott waagt, beschikt best over een portie koelbloedigheid en over een beetje stuurmanschap. Want zeg nu zelf: wat doe je als je halfweg zo’n helling met een tegenligger te maken krijgt? Spannend!

Tussen Wrynose en Hardknott liggen enkele kilometers vlak niemandsland. Wie niet (meer) verder durft, kan hier nog keren. Wie doorgaat, vindt op de Hardknott Pass hellingen waar ze in Schotland een puntje aan kunnen zuigen.

Hoogste berg van Engeland

Roman Fort bij de Hardknott Pass

Voorbij de top, je bent dan eigenlijk al begonnen aan de afdaling naar de Ierse Zee, wacht op je rechterkant nog een prettige verrassing: de restanten van een Romeins fort! Logisch dat het daar ligt, als bewaker van de doorsteek van oost naar west. Vanuit het fort zie je beneden de zee liggen (en bij helder weer zelfs het eiland Man). Als je in noordelijke richting kijkt, zie je Scafell Pike, met 978 meter de hoogste berg van Engeland.

Bij het fort, waar de stilte soms oorverdovend is, vind je beslist een leuk plekje voor een picknick.

Hou tijdens je uitje het weer in de gaten. Heen bij mooi weer betekent helemaal niet dat het op de terugreis ook zo fijn zal zijn.

Om bij deze passen te komen pak je het best de ferry van IJmuiden naar Newcastle.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

AUTOVAKANTIE LAKE DISTRICT ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie