Winston Churchill achterna

Blenheim Palace (foto Dirk Musschoot)

Dit jaar wordt her en der in Groot-Brittannië de vijftigste verjaardag van de dood van sir Winston Churchill herdacht. De staatsman Churchill heeft zijn plaats in de geschiedenisboekjes gekregen. Vandaag gaan we hem achterna reizen! 

Je maakt er een Churchill-themareis van, of je bezoekt gewoon enkele bestemmingen die met zijn leven te maken hebben. Enkele voorstellen:

Blenheim Palace

Dit kasteel in Woodstock (ja, van het legendarische muziekfestival) in Oxfordshire werd in het begin van de 18de eeuw gebouwd door John Churchill, de eerste hertog van Marlborough. Hier werd op 30 november 1874 de beroemdste Churchill tot dusver geboren: Winston. Aan hem is in dit kasteel een tentoonstelling gewijd.

St. Martin’s Church

Graf van Winston Churchill in Bladon. (foto Dirk Musschoot)

Op het kerkhof bij dit kerkje in Bladon in Oxfordshire bevindt zich het familiegraf van de Churchills, en dus ook dat van Winston. Dagelijks komen hier mensen van over de hele wereld een groet brengen.

Churchill Museum

Als je het leven van Churchill in één bezoek wil vatten, moet je beslist naar het Churchill Museum in de Churchill War Rooms in hartje Londen. Zéér goed gemaakt, high tech, een bezoek meer dan waard. Hoogtepunt: de bunker vanwaar Churchill tijdens de oorlog zijn kabinet leidde. Beetje gek was de man ook wel: tijdens bombardementen door de Duitsers, ging hij gewoon op het dak staan kijken…

Chartwell

Chartwell (foto Dirk Musschoot)

Sir Winston Churchill had een landgoed in Westerham in Kent, op zo’n 40 km van zijn werkplek in Londen. Chartwell is een fantastisch gelegen domein, met een huis dat bulkt van de souvenirs aan het rijk gevulde leven van de staatsman. Churchill verbouwde het huis grotendeels eigenhandig – daar zijn foto’s van te zien! In de tuin staat ’s mans atelier, waar een uitgebreide collectie van zijn schilderijen (jaja) te zien is. Churchill zei over Chartwell: ‘Een dag niet op Chartwell, is een verloren dag.’ Als je daar bent, kost het geen moeite om dat te begrijpen. Churchill woonde hier tot zijn dood in 1965.

Westerham

Als je dan toch in Chartwell bent: vlakbij, op het dorpsplein van Westerham, staat een monumentaal standbeeld voor de beroemdste inwoner van het dorp.

Dover Castle

Communicatiecentrum in Dover Castle. (foto Dirk Musschoot)

Om de praktijk van de Tweede Wereldoorlog te ‘voelen’, moet je in Dover Castle in Kent (vlakbij waar de ferry’s aanmeren) The Underground Hospital en Operation Dynamo bezoeken. Churchill kwam hier vaak de operaties volgen.

Beide ‘belevingstentoonstellingen’ zitten diep in de krijtrotsen van Dover. Je bezoekt er een ondergronds hospitaal, de commandobunker van de generale staf en het communicatiecentrum van de Britse zeemacht tijdens de oorlog. Operation Dynamo is dan weer helemaal gewijd aan de evacuatie van Duinkerken, in mei 1940.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR ZUID-ENGELAND ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie