Wijntjes drinken in Kent

Chapel Down - Kent

Engeland laat zich meer en meer gelden als wijnland. Alleen al in Kent, niet voor niets The Garden of England, liggen vijftig wijngaarden. De bekendste zijn Chapel Down Vineyards en Biddenden Vineyards. Wat denk je: een weekendje Kent in het najaar? Via een overtocht naar Dover ben je er zó.

Dat Engeland en wijnproductie steeds beter samengaan, heeft veel te maken met de klimaatverandering. Al is er meer nodig dan aangepaste weersomstandigheden om een goede wijndruif voort te brengen. De samenstelling van de bodem, bijvoorbeeld. Welnu, de grond waarin in Tenterden de wijngaard Chapel Down wortel heeft geschoten, en op een paar kilometer daarvandaan die van Biddenden Vineyards, is zeer gelijkend aan die van de Champagnestreek in Frankrijk.

Wijngaard Chapel Down

Chapel Down – de huwelijkswijn van William en Kate

Chapel Down is de grootste wijnproducent van Groot-Brittannië. Er worden onder meer diverse soorten schuimwijn, droge witte wijn en rosé gemaakt. De wijnen van Chapel Down winnen her en der prijzen, zelfs in wijnland Frankrijk! Onze favoriet: de sprankelende Rosé Brut, een rosé schuimwijn die in 2011 werd geschonken op de huwelijksreceptie van prins William en Kate. De wijngaarden (en natuurlijk ook de winkel) van Chapel Down zijn vrij te bezoeken, maar leuker is natuurlijk om aan te sluiten bij een rondleiding-met-proeverij. Voorts hebben ze op het wijngoed ook een voortreffelijk restaurant: The Swan!

Biddenden Vineyards - cider tanks

Biddenden Vineyards – ook voor niet-wijnliefhebbers!

Biddenden Vineyards ligt vlakbij, en ook daar kun je vrij tussen de wijnranken lopen, maar een rondleiding is zoveel leuker en interessanter. Ook in Biddenden wordt een uitstekende schuimwijn gemaakt en ze hebben een prima rosé, maar de topwijn is er wat mij betreft de Ortega, een fruitige witte wijn die vorig jaar verkozen werd tot beste wijn van Kent. En goed nieuws voor wie niet zo van wijn houdt: in Biddenden Vineyards maken ze ook uitstekende appelsappen en ciders!

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

DE SNELSTE ROUTE NAAR KENT ▸


  • Geplaatst in: Kent
Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie