Whitby: van kapitein Cook, Dracula en fish & chips

Whitby is een aantrekkelijke bestemming aan de Noordzee.

Er ooit al eens aan gedacht een bezoekje te brengen aan de Noordzeekust van Yorkshire? Jaren geleden dacht ik ook, zoals velen wellicht: “De Noordzee hebben we thuis ook”. Tot ik een eerste keer in Whitby kwam. Ik was meteen verkocht.

Je laat je zakken wanneer je met de ferry in Newcastle bent aangekomen, of je rijdt helemaal naar boven als je met de ferry naar Dover bent gevaren. Whitby ligt daar waar de rivier Esk uitmondt in de Noordzee. Het uitzicht op de stad wordt, vanwaar je ook kijkt, gedomineerd door de abdijruïne hoog boven de monding van de Esk. Het is dat uitzicht dat de Ierse schrijver Bram Stoker, toen die in Whitby met vakantie was, inspireerde tot een van de beroemdste scènes in zijn bestseller Dracula. De naam Dracula vond hij trouwens in de plaatselijke bibliotheek: het bleek het woord “duivel” in het Walachijs (een taal uit Walachije in het huidige Roemenië). Je bereikt de in 680 door Hilda, de latere Sint-Hilda, gestichte benedictijnenabdij vanuit het stadscentrum door de trap met 199 treden op te lopen – niet voor mensen zonder conditie.

Captain Cook kijkt uit over stad en riviermonding.

James, de zeeman

Whitby is ook het stadje waar de latere ontdekkingsreiziger James Cook zijn opleiding tot zeeman kreeg. In het huis van zijn leermeester John Walker zit vandaag het Captain Cook Memorial Museum – een aanrader! Vlakbij het museum zit een pub die luistert naar de naam Endeavour (het eerste schip van Cook), aan de andere kant van de Esk staat zijn standbeeld: Cook, uitkijkend over de monding van de rivier. Naast het standbeeld staat een poortje gemaakt van walvisbaleinen: een verwijzing naar de walvisjacht die hier vroeger bloeide.

Fish 'n chips in The Magpie Café - Whitby

Vis en frieten in Whitby

Whitby is een gezellig stadje aan een bedrijvige vissershaven. In veel winkeltjes kun je Whitby jet kopen: typische sieraden gemaakt van bruinkool. Als je aan de voet van de trap naar de abdij een geur van gerookte vis ruikt, heb je goed geroken: hier worden kippers (haringen) gerookt! Aan de linkeroever van de Esk wemelt het van de fish & chips-zaken. De bekendste – Wat zeg ik? Wereldbekend! – is The Magpie Café. Restaurant Quayside werd vorig jaar verkozen tot beste fish & chips-restaurant van Engeland! Hou in beide restaurants wel rekening met files (tot op de straat). Aan het einde van de promenade op de linkeroever van de Esk moet je zeker ook even het gratis toegankelijke museum van de zeereddingsdienst binnen voor enkele sprekende verhalen over heldenmoed.

Volgende keer vertel ik over andere parels aan de Noordzeekust van Yorkshire.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie