Fish & chips in een Victoriaanse badplaats: Weston-super-Mare

De pier in Weston-super-Mare

Een moderne pier, een reuzenwiel, een veelvoud aan fish and chips shops en gok- en amusementshallen met neonlichten en luide muziek galmend door de grijze straten. Dat valt me vooral op als ik op een regenachtige dag arriveer op mijn nieuwe house-sit-adres in North Somerset. Met Stroud achter me, waar het liefde op het eerste gezicht was, voel ik me een beetje verloren in deze toeristische badplaats. Van een creatieve, gezellige stad met community spirit kom ik terecht in tja… in Weston-super-Mare. Toen ik in Stroud vertelde dat ik naar deze sea town zou gaan, keken ze me vol medeleven aan en zeiden: “The water is miles aways and they have donkeys on the beach.” Daarmee was alles gezegd.

Weston-super-Mare

Maar…. Zoals het ook in relaties gaat, doet tijd en afstand van mijn grote liefde me uiteindelijk weer open stellen voor deze nieuwe plek. Langzaam aan groeit de genegenheid voor dit stadje. We leren elkaar beter kennen en beginnen elkaar meer te waarderen. En als het zonnetje schijnt ziet de wereld er ook veel vriendelijker uit. Die ezels op het strand? Ik heb ze niet gezien. Maar waar je niet omheen kan is het grote verschil tussen eb en vloed. Soms is er mijlenver geen water te zien en dan plots is het hoogwater. Zittend op het muurtje van de promenade met een boek en een lunch van Tesco, slenteren de voornamelijk gepensioneerde inwoners me voorbij met een stok of rollator. In het zonnige najaar heeft het hier een gezellige levendigheid van mensen en restaurants, lunchrooms en pubs. Weston-super-Mare is doordrenkt met Victoriaanse geschiedenis. Als ik omhoog kijk, terwijl ik door de straten loop, ontdek ik mooie beeldhouwwerken op de 19e-eeuwse panden. Dat is de andere, mooiere, kant van deze plek. Tussen de moderne gebouwen vind je nog steeds geschiedenis die de stad haar interessante karakter geeft.

Cat-sitting

Loves Café in Weston-super-Mare

In een Victoriaans huis, op een paar kilometer afstand van het centrum, pas ik drie weken op twee schattige, speelse katten: George en Rose. In de ruime keuken vind ik mijn perfecte schrijfplek. Vanaf daar kijk ik uit op de groene tuin waar een appelboom, frambozenstruiken en courgetteplantjes groeien. Door deze kalme plek maak ik weinig uitstapjes.

Bath, de Romeinse Thermenstad waar Jane Austen een tijdje heeft gewoond, sla ik over. Ook Bristol, waar meer creatievere cafés en winkels zijn dan in Weston, laat ik aan me voorbij gaan. Daar kun je al voor zeven pond met de trein naar toe trouwens.

Toch vermaak ik me wel in Weston-super-Mare. Ik vind er een leuk cafeetje waar ik met mijn laptop heen ga: Loves Café in West Street. Deze coffeeshop is net een warme huiskamer met zijn oude leren banken en fauteuils. Waar ze trouwens verrukkelijke cranberry brownies serveren. Op vrijdagavond en soms op zondag is er live-muziek.

Uitstapjes naar het strand

De Pier van Clevedon

De uitstapjes die ik wel maak, zijn naar stillere en kleinere stadjes of stranden. Als ik behoefte heb aan minder mensen en meer natuur om me heen rij ik in tien minuutjes naar Sand Bay: een rustig stuk strand gelegen in een baai. Op de weg terug stop ik voor een theetje en een schrijfsessie in the New Castle, een restaurant dat uitkijkt op de heuvels en de zandbaai. Vanaf hier loop je ook zo het bos in.

Op ongeveer een klein half uur rijden in noordelijke richting ligt het historische kustplaatsje Clevedon. In de Victoriaanse tijd was deze badplaats, net als Weston, populair. De prachtige pier is nog in tact. Deze zou een kopie zijn van de pier in Weston, voordat die afbrandde en vervangen werd door de moderne variant. In de hoofdstraat is er een biologische winkel te vinden en wat andere winkels. Dit is een kleiner, maar nog steeds toeristisch, kuststadje.

De Cheddar Gorge

Cheddar Gorge

Cheddar. Dan denk je gelijk aan de kaas voor op je hamburger, toch? Het stadje is bekend om nog iets anders: de Cheddar Gorge. Gorge betekent kloof. Deze indrukwekkende natuurcreatie bestaat uit kliffen en grotten waar je kunt wandelen. Of stap binnen in het prehistorische museum als je het pittoreske dorpje met zijn oude winkelpandjes en de Gorge op de achtergrond aan het verkennen bent.

Even een tip tussendoor. Zorg dat je genoeg muntgeld op zak hebt als je wilt parkeren in Somerset. De ouderwetse machines accepteren hoofdzakelijk alleen cash en geven geen wisselgeld terug.

De hippiesfeer proeven in Glastonbury

Op de dag van de herfst-equinox ga ik met een vriendin uit Birmingham, die een week bij me logeert, naar Glastonbury. Al jaren trekt deze stad voornamelijk hippies en vrije geesten aan, aangetrokken door de leylijnen (energiebanen in de aarde). In de Chalice Well, een prachtige tuin onderaan de Tor, mediteren we samen met mensen uit verschillende landen om een nieuw seizoen in te luiden. De sfeer is relaxt en de zon schijnt. Na onze picknick met zelfgemaakte kip-sandwiches, begeven we ons naar de hoofdstraat van deze spirituele stad. New Age-winkeltjes met gevels in allerlei kleuren: paars, blauw, geel. Op straat chillen kleurrijke mensen en af en toe komt een walm wiet mijn neus binnen waaien. Helaas slaan we dit keer de Glastonbury Tor en de Abbey over, waar naar het schijnt de restanten van koning Arthur begraven zouden liggen.

Ook dichtbij: Wales

Ogmore by Sea - Wales

Wales is ook vanaf hier dichtbij. In een uur sta ik al in Cardiff, de hoofdstad. Ik besluit een roadtrip te maken langs de kust. Op de heenweg betaal ik 6 pond tol om de brug over te mogen. Voorbij Cardiff ligt Llantwit Major, een middeleeuws kuststadje aan het kanaal van Bristol. Dit oude stadje is bekend om het Atlantic College. Een internationale school in het St. Donan Castle, waar onze koning ook nog heeft gestudeerd. Helaas niet toegankelijk voor publiek.

De bordjes met ‘beach’ brengen me via een single-track-weg naar een keienstrand. Het enige wat ik daar aantref, op het strand na, is een eenvoudig strandcafé met oubollige inrichting waar ze heerlijke zelfgemaakte preisoep verkopen. Hier kan je mooie wandelingen maken over de rotskliffen.

Als ik doorrij naar Ogmore-by-Sea zie ik nog indrukwekkendere kliffen. Met ver beneden me het strand en de zee. De ruïne van Ogmore Castle ligt aan de oever van de rivieren Ewenny en Ogmore. Met paarden grazend bij de rivier lijkt het net een sprookje.

I’ll be back…

Weston-super-Mare. Ik moest er even aan wennen, maar het ziet er naar uit dat ik weer terugkom. De huiseigenaren van zowel deze badplaats als van Stroud hebben me teruggevraagd. Maar eerst ga ik naar het Isle of Skye voor een week waar ik me voeg bij een vriend die daar al aan het house-sitten is. Op naar bonnie Schotland.

Dit gastblog is geschreven door Corina van Teatime Stories.

BEZOEK DFDS.NL ▸


6 Reacties Schrijf een reactie

  1. Leest heerlijk weg Corina! Al eerder benoemd je hebt absoluut schrijf talent en weet de lezer te boeien‍♀️

Geef een reactie