“We pakken die Engelsen!” (bis)

Tentoonstelling Breaking The Chain

In maart vertelde ik hier al over de aandacht die in Engeland wordt besteed aan de 350ste verjaardag van het feit dat admiraal Michiel de Ruyter op de rivier Medway in Kent de Britse vloot in de pan hakte. Deze gebeurtenis van juni 1667 staat bekend als de Slag op de Medway of de Tocht naar Chatham. Begin juni opende prins Maurits in Chatham een tentoonstelling over die gebeurtenis. Wij gingen kijken. 

Het is een mooie en interessante tentoonstelling, daar in de voormalige smidse van Chatham Historic Dockyards, een prachtig scheepvaartmuseum op de plaats waar zich ooit de grootste marinebasis van de Britten bevond (nu is dat Portsmouth). De expositie heet Breaking the Chain en verwijst naar de gigantische ketting die de Britten over de rivier Medway hadden gespannen om de Hollanders tegen te houden, maar admiraal De Ruyter voer er los doorheen.

Breaking the Chain - tentoonstelling over de Slag bij Medway

In de tentoonstelling zijn belangrijke stukken bij elkaar gebracht uit onder meer het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de stichting Michiel de Ruyter, het Rijksmuseum in Amsterdam en het National Maritime Museum in Greenwich. Er is zelfs een schilderij te zien uit de privécollectie van koningin Elizabeth. Ook mooi: historische scheepsmaquettes, waaronder eentje van de HMS Royal Charles, het vlaggenschip van de Engelsen dat door De Ruyter als oorlogsbuit werd meegenomen. Voorts komen namen voorbij als die van Cornelis De Witt en Willen Joseph van Ghent en verneem je wat nu precies de Vrede van Breda was. Je komt er echt slimmer buiten.

Upnor Castle

Expositie in Upnor Castle

Prins Maurits opende vlak bij Chatham nog een tweede tentoonstelling. In Upnor Castle, aan de andere kant van de Medway, wordt het verhaal van die roemruchte slag op scheepszeilen uit de doeken gedaan. Dat is een beetje een flauwe tentoonstelling met enkel een maquette van de Slag die nog een beetje de moeite waard is. Upnor Castle is voorts een leeg fort dat echter wel een belangrijke rol heeft gespeeld in de Slag op de Medway maar Michiel de Ruyter en de zijnen niet heeft kunnen tegenhouden.hatham ligt op een uurtje rijden (75 km) van Dover. De tentoonstelling in Chatham loopt tot 3 september, die in Upnor Castle tot 31 oktober.

BEZOEK DFDS.NL ▸


  • Geplaatst in: Kent
Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie