Wallington Hall en de schilderijen van William Bell Scott

Wallington Hall

Op amper enkele kilometers van Belsay Hall & Castle, waarover ik in mijn vorige stukje vertelde, ligt Wallington Hall – nog zo’n schitterend landhuis in het prachtige Northumberland!

Wallington, landhuis én tuin, ligt zo’n 20 km ten westen van Morpeth, vlak bij het plaatsje Cambo. Voor de kenners en de liefhebbers: Cambo is waar Lancelot Capability Brown naar school ging. Brown werd geboren in het nabijgelegen Kirkharle. En wie was Capability Brown alweer? Een vandaag wereldberoemde 18de-eeuwse landschapsarchitect die in heel Groot-Brittannië tal van bekende tuinen heeft ontworpen.

Muurschilderingen in Wallington

Muurschilderingen in Wallington

Maar wij naar Wallington dus, een heerlijk domein en een must-see voor wie houdt van een lekker ouderwets landhuis en een aardige Engelse tuin.

De geschiedenis van het goed gaat terug tot bekende Northumberlandse families als Fenwick, Blackett en Trevelyan. Sinds 1942 zijn huis en tuin in handen van de National Trust.

De tuin bij Wallington Hall

Veel mensen komen naar Wallington om er in de centrale hall (een ontwerp van architect John Dobson, naar wie in Newcastle een straat is genoemd) van het huis de schilderijen te bekijken van William Bell Scott (1811-1890). In acht taferelen schilderde deze Schot belangrijke taferelen uit de geschiedenis van het noordoosten. Een imposant kunstwerk toont de staalindustrie in Newcastle, een ander de komst van de heilige Cuthbert op Holy Island, nog een ander de heldendaad van Grace Darling uit Bamburgh en de bouw van de Muur van Hadrianus.

Wallington Hall

Voorts: veel mooie kamers, knap meubilair, heerlijke kunstwerken en daarna een tuin van 40 hectare waarin je nog een paar uren zoek kunt maken.

Wallington ligt op minder dan een uurtje rijden van de ferryterminal in Newcastle.

OVERTOCHT NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie