Waarom voetbal niet alleen voor mannen is!

Voetbal in Newcastle

Zowel de supporters van Newcastle United als van Sunderland AFC keken al maanden naar uit de Premier League en nu is het dan zover. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat vrouwen in het algemeen hier niet direct enthousiast van worden. Het is toch balen als vriendlief liever voetbal wil kijken in plaats van Goede Tijden Slechte Tijden. Maar nu ik zelf eens de sfeer in het stadion heb mogen proeven, heb ik een hele andere kijk op voetbal!

De aftrap van de Premier League

Twee weken geleden moest ik eraan geloven: op stap met zes mannen richting Newcastle. In het vooruitzicht lag de eerste Premier League wedstrijd, Sunderland tegen Fulham. Iedereen had er zin in, zelfs ik. Ik ben nog nooit naar een voetbalwedstrijd geweest, maar was zeer benieuwd naar de sfeer in het stadion. Want dat voetbal moet toch een bepaalde voldoening geven waardoor alle mannen door het dolle heen zijn en iedereen geheel gekleed is in het rood; dé strijdkleur van Sunderland!

Vroeg uit de veren

Na een veel te gezellige avond aan boord, een goede maar korte nachtrust en een stevig ontbijt, meerde de cruiseferry aan en werden we direct in een dubbeldekker naar het centrum van Newcastle gereden. Hier pakten we direct de metro richting het Stadium of Light, het stadion van Sunderland. De diehard supporters vind je ’s ochtends vroeg al met een pint in de nabije pub om moed in te drinken, want in het stadion is alcohol verboden.

Snijdende spanning & kippenvel

Fans staan de voetbalteams al vroeg op te wachten. Je proeft de sfeer direct buiten het stadion. Iedereen lijkt wel een adrenalinekick te krijgen vlak voordat de wedstrijd begint. Bij aankomst van de bussen van Sunderland AFC en de tegenstander Fulham begint groots gejuich en luid BOE-geroep!

Eenmaal binnen in het stadion kijk ik mijn ogen uit. Wat een overweldigend gevoel krijg je wanneer je tussen alle 46.000 stoelen rondom het grote, groene grasveld staat. Zodra met de typische intromuziek de wedstrijd wordt aangekondigd gaan mijn haren overeind staan. Alle supporters staan aandachtig te luisteren, in afwachting van de aftrap. Uiteindelijk heb ik twee maal 45 minuten enthousiast, meelevend en met kippenvel op mijn armen naar een voetbalwedstrijd gekeken en raakte ik er maar niet over uitgepraat. Wat een samenhang, eenheid en saamhorigheid!

Onvergetelijke voetbalreis

Deze ervaring heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Wat een sensatie om mee te maken! Het heeft ook mijn kijk op voetbal veranderd, ik begrijp die mannen nu wel. En niet alleen het voetbal, de hele reis was top. Vanaf het aan boord stappen op de cruiseferry richting Newcastle, de enerverende voetbalwedstrijd, tot aan de hotelovernachting en de reis terug. In een woord onvergetelijk en zeker voor herhaling vatbaar. Ik zou door mijn enthousiasme trouwens bijna de eindstand van de wedstrijd vergeten te melden: 0 – 1. Helaas heeft Sunderland dus verloren, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

Ook een onvergetelijke voetbaltrip boeken? Bekijk hier het speelschema.

VOETBALREIZEN ▸


Geef een reactie