Piepkleine vogeltjes, enorme walvissen en 18 kledingstukken

Wildlife Officer Julia aan boor

De Duitse Julia werkt als Wildlife Officer aan boord van KING Seaways. Elke maand houdt ze ons op de hoogte van haar belevenissen aan boord.

Achttien kledingstukken – dat zijn precies zoveel kledingstukken als ik gemiddeld aantrek als ik om 6 uur ’s ochtends in mijn klein hutje aan boord de KING SEAWAYS ferry opsta om naar het observatiedek te gaan. Dat omvat wel handschoenen, mutsje en een sjaal. Als je nou denkt dat je dat in het midden van de zomer echt niet nodig hebt, dan heb je nog geen 2,5 uren buiten op het schip gestaan – met een razende wind die je in het gezicht waait. Nou, ik geef het wel toe, de helft van deze kledingstukken heb ik wel pas nodig als ik daadwerkelijk mijn voeten op het observatiedek zet en dat is wel pas na het ontbijt. Met een lege maag is het spotten toch een beetje lastig!

Wildlife spotten aan boord

Identificatie Walvisachtigen

Dus na het ontbijt dat ik in de crew mess eet, is mijn eerste taak om naar het observatiedek te gaan om daar naar walvissen, dolfijnen en vogels uit te kijken. Dat is wel een van de leukste taken van mijn job als ORCA Wildlife Officer aan boord van de ferry! Ook als dat betekent dat je vaak op een heel koud observatiedek staat te wachten – een zomergevoel helemaal niet in zicht – en soms ook gewoon naar golven, golven en nog meer golven staat te kijken – deze beroemde walvissen ook helemaal niet in zicht. Maar zodra je dan een van deze prachtige dieren hebt gespot, is het allemaal weer vergeven en vergeten, want dat is altijd een puur gevoel van geluk! Het observatiedek is trouwens ook toegankelijk voor passagiers en ik help jullie heel graag met het spotten en identificeren van het wildlife!

Dwergvinvis in zicht!

Een van de highlights van de afgelopen weken was een heel mooie sighting van een prachtige dwergvinvis. Dat was ook de eerste dwergvinvis die ik persoonlijk ooit had gespot en was daarom misschien nog iets meer speciaal. De voorwaarden om walvisachtigen te spotten waren perfect op deze avond als we vanuit Newcastle vertrokken waren want de zee was heel rustig, bijna zo glad als een spiegel. Op een momentje is er een grote, donkere vorm verschenen, wat in deze kalme wateren veel rimpeltjes veroorzaakt heeft. Daar dacht ik gelijk van dat moet echt een dwergvinvis zijn! En zo was het ook. Kort daarna kwam hij weer naar de wateroppervlakte, eerst met zijn spitse snuit, gevolgd door het spuitgat en rug met de rugvin zichtbaar. Deze dwergvinvis was helemaal niet ver van de schip vandaan en zowel passagiers als ik konden deze geweldige walvis heel goed bewonderen. Echt fantastisch!

Witsnuitdolfijn

Een andere highlight was een klein groepje van witsnuitdolfijnen die ik samen met een van onze ORCA stagiaires kon observeren. We kwamen ze ook langs de Engelse kust tegen, net zoals de dwergvinvis, en er was eentje in dit groep die er echt een super show liet zien! Dit dolfijn sprong vast wel tien keer boven het water uit en zo konden we ook een mooie foto maken – wel nog een bonus voor deze geweldige ontmoeting.

Zeekoeten

Naast deze enorme walvissen, die wel 7 tot 10 meter kunnen bereiken, en de 2 tot 3 meter lange witsnuitdolfijnen, hebben we de afgelopen weken ook andere dieren kunnen zien – piepkleine vogeltjes! Bij deze vogels gaat het om zeekoeten kuikens die we gedurende het zomer konden zien opgroeien. Echt schattig! Zeekoeten broeden in juni op klippen langs de kust en als de jongen twee of drie weken oud zijn springen ze vanaf de klip het water in – zonder dat ze kunnen vliegen! Ze brengen de rest van de zomer door op het water, begeleid door hun vader. En daar, op de oppervlakte, kun je ze dan ook makkelijk spotten vanaf het schip. Je ziet een grote zeekoet en naast hem een piepklein vogeltje, die heel veel piepende geluiden afgeeft. Nu in september kun je ze nog steeds spotten, maar de kleintjes zijn al vrij groot en het is minder makkelijk om ze van de volwassenen te onderscheiden.

Naast dat wij – de Wildlife Officers en onze stagiares – het altijd heel leuk vinden onze surveys op het observatiedek te doen, vinden ook heel veel andere leuke dingen in ons Wildlife Centre aan boord de ferry of zelfs op het land plaats. Bijvoorbeeld kwam een groep van 46 schoolkinderen naar ons centre en hebben een MiniCruise meegemaakt. In ons centrum aan boord hadden ze een unieke omgeving om heel veel over walvissen en dolfijnen te leren. Eind augustus hebben we met een lokale gemeente vlak bij de haven in North Shields samengewerkt en hebben daar over ons werk aan boord, ons partnerschap met DFDS en het fantastische wildlife van de Noordzee vertelt. Ook hebben we samen met het Nederlandse DFDS team een dag deelgenomen aan de Boskalis Beach Cleanup, waar over twee weken de gehele Nederlandse Noordzeekust werd schoongemaakt.

De afgelopen weken en maanden aan boord de DFDS King Seaways waren echt heel spannend en wij kijken ernaar uit onze laatste weken voor dit seizoen op de Noordzee door te brengen. Hopelijk zullen we nog heel veel leuke wildlife sightings hebben en misschien mogen we je binnenkort aan boord verwelkomen!

Groetjes

Julia

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie