Vliegvissen in Schotland

VliegvissenVliegvissen op zalm in Schotland is voor mij ultiem genieten! Middenin de prachtige natuur met eindeloze rivieren waar de zalmen nietsvermoedend rondzwemmen. Zelf ga ik altijd met een camper de bergen van Schotland in. Met slechte weersomstandigheden kan ik dan altijd uitwijken naar een andere rivier. Overnachten doe ik op één van de vele campings in Schotland. Een overtocht via DFDS van IJmuiden naar Newcastle is een prima optie omdat ik binnen een uurtje rijden in Schotland ben. 

Geschiedenis van Schotland

Schotland heeft een zeer rijke historie op het gebied van de hengelsport en met name ook het vliegvissen op zalm. Rond het jaar 1800 werd er al met een vliegenhengel en kunstvliegen gevist op legendarische rivieren zoals de River Spey, River Tweed en River Dee. Bij het vliegvissen op zalm maakt men meestal gebruik van een zogeheten tweehandige vliegenhengel met een lengte van ongeveer 4 tot 5 meter. Op de site van de Vereniging Nederlandse Vliegvisser is allerlei info te vinden met betrekking tot de benodigde vliegvis materialen en vliegvis technieken.

Visvergunning voor vliegvissen

Om in Schotland op zalm te mogen vissen heb je altijd een visvergunning nodig. Een visvergunning wordt afgeven voor een gedeelte van een rivier, genaamd een beat. Een beat kan variëren in een lengte van ongeveer 100 meter tot 5 tot 6 kilometer. De prijzen voor een dag op zalm vissen zijn vaak afhankelijk van het aantal zalmen die in voorgaande jaren op een beat zijn gevangen. Prijzen voor een dagvergunning kunnen uiteenlopen van ongeveer € 30,- tot wel € 1000,– per dag. Het is raadzaam om de vergunning vooraf te reserveren. Soms dien je bij het boeken van een visvergunning gebruik te maken van een hotel dat de visrechten van een stuk rivier onder beheer heeft. Maar dure vergunningen geven geen garantie op het vangen van een zalm. Factoren zoals waterstand, temperatuur van het water, maanstand, en het aantal zalmen dat op dat moment de rivier op trekt is vaak bepalend voor de vangst. Voor mij persoonlijk is de uitdaging juist dan om zalm aan de haak te slaan des te groter! Als ik een vis vang hanteer ik altijd Catch and Release, wat wil zeggen dat je na de vangst de vis weer terug in het water gooit.

Voor diegene die nieuwsgierig zijn geworden, hierbij nog een zeer informatieve site betrekking tot vliegvissen in Schotland.

Gastblogger: Dhr. M. Maas

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


5 Reacties Schrijf een reactie

  1. Beste heer Maas,

    Uw blog heeft mij enthousiast gemaakt om komend voorjaar te gaan zalm vissen in Schotland. Wellicht kunnen we ervaringen uitwisselen.
    Bijvoorbeeld over te gebruiken materialen, vliegen, stekken etc.

    Met vriendelijke groet,

    Kees Trommelen

Geef een reactie