Vlieg eens met een Concorde in openluchtmuseum Brooklands

Vlieg met een Concorde in openluchtmuseum Brooklands

Nooit met een supersonische Concorde gevlogen en dat toch eens willen doen (ook al vliegt de Concorde sinds 2003 niet meer)? In het tot de verbeelding sprekende openluchtmuseum Brooklands in Weybridge (Surrey) kan dat. Of toch ongeveer.

Brooklands is een begrip bij mensen die iets afweten van auto- en luchtvaartgeschiedenis. De site huisvestte in 1907 het allereerste racecircuit ter wereld. Een stuk van dat circuit (met opstaande bochten!) ligt er vandaag nog. Ook het honderd meter lange testcircuit (met een hellingsgraad van 25 procent!) ligt er nog en wordt nu en dan gebruikt om er oldtimers op te laten rijden. Na een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het circuit in onbruik.

Brooklands racecircuit

Op Brooklands lag ook een start- en landingsbaan en bouwden firma’s als British Aerospace, British Aircraft Corporation, Vickers en Hawker hun soms legendarische toestellen. Er werden ook flink wat onderdelen gebouwd voor de… Concorde.

Echte vliegtuigen

Die hele auto- en luchtvaartgeschiedenis is op deze historische plaats samengebracht in het Brooklands Museum. Het ziet er allemaal een beetje rommelig uit, maar een bezoek aan het museum is een heel avontuur. En staan tientallen vliegtuigen die je allemaal kunt bezoeken. Blikvangers zijn een Vickers 1103 VC10, het voormalige koninklijke vliegtuig van Oman, en een échte Concorde waarin je een gesimuleerde vlucht kunt maken – niets voor mensen met claustrofobie.

Voorts is op Brooklands ook het London Bus Museum gevestigd – zoveel dubbeldekkers heb je nog nooit bij elkaar gezien!

Leuk aan het openluchtmuseum is dat talrijke originele gebouwen van het racecircuit en het luchtvaartverhaal nog overeind staan, gerestaureerd zijn en een aardige museale functie hebben gekregen.

Brooklands Museum is iets voor een hele dag, voor zowel oude(re) als jonge(re) mensen.

Brooklands Museum ligt in Surrey, op een kleine 160 km rijden van de ferryterminal in Dover.

OVERTOCHT NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie