Victoria tunnel, ondergronds Newcastle

Victoria Tunnel in Newcastle

Tijdens een van mijn rondritten op de hop-on-hop-off bus vertelde iemand, toen we in de buurt van het Hancock Museum in Newcastle waren, dat je hier ‘de tunnel’ kon bekijken. Vreemd verhaal vond ik dat. Bij thuiskomst ben ik het toch eens gaan googlen. En daar vond ik het: de Victoria Tunnel. 

Kolen naar Newcastle

De Victoria Tunnel werd in de 19e eeuw gebouwd als een ondergrondse spoorlijn om de kolen uit de voormalige Spital Tongues te vervoeren naar Newcastle Quay. De met kolen beladen wagons reden door hun gewicht vanzelf naar de kade. Voor de terugtocht waren ze verbonden aan een machine die door middel van een ketting de wagons weer over de hele lengte van de tunnel (3,9 km) naar boven trok. Bijna niemand weet dat als je op Grainger Market of de Central Arcade loopt er op 26m diepte een tunnel onder je door loopt.

Schuilkelder

Toen de mijn werd gesloten, vergat men de tunnel al gauw, totdat men tijdens de 2e Wereld Oorlog op zoek was naar ruimtes die de burgers bescherming konden bieden. Er werden nieuwe toegangspoorten gebouwd, een betonnen vloer gestort, bedden, banken en sanitair geplaatst en elektriciteit aangelegd. En zo werd de tunnel een enorme schuilkelder voor 9000 mensen.

Een enerverende belevenis

Je moet niet claustrofobisch zijn en ook niet bang zijn in het donker, want dan pas is het echt een belevenis. Verplaats je naar de 2e Wereld Oorlog met luchtalarmen en het angstaanjagende geluiden van de overvliegende bommenwerpers. Luister naar de verhalen van de mensen die hier dagen achter elkaar schuilden voor het oorlogsgeweld. Of hoor de aanstormende wagons, volgeladen met kolen. Maar dat is nog niet alles: er waart zelfs een geest rond in dit unieke stukje Newcastle.

Vooraf reserveren

Op woensdag t/m zaterdag worden begeleide bezoeken geregeld. Elk groepje bestaat uit maximaal 12 deelnemers, dus vooraf boeken is eigenlijk verplicht (per email clive.goodwin@ouseburntrust.org of telefonisch+ (44) 0191- 2616596). Je ontvangt een bevestiging per email en daarbij de nodige informatie over het bezoek. Daarnaast krijg je een kledingadvies, want het is er altijd 12 graden zelfs in hartje winter of als de mussen buiten van het dak vallen. Denk eraan, de gidsen spreken alleen Engels.

MNICRUISE NAAR NEWCASTLE ▸


Geef een reactie