Via Skye naar Lewis & Harris Tweed

Harris Tweed
Beloofd is beloofd. Na de blog over het ongeloofwaardig mooie Harris zou ik een blog posten over Lewis. Lewis en Harris zijn samen één groot eiland waarbij ook Lewis zeker de moeite waard is om te ontdekken en te verkennen. De beroemde Harris Tweed wordt gemaakt aan de prachtige westkust van Lewis en is geen Old Fashion maar High Fashion!

High Fashion op Harris & Lewis


Op Harris lopen meer schapen dan mensen rond. Deze schapen produceren prachtig wol waar uiteindelijk de enige echte Harris Tweed van gemaakt gewordt. Harris Tweed, Schotse kilten en tweed kleding klinkt wellicht wat suf en meer voor opa en oma, maar niets is minder waar!

Deze specifieke tweed wordt in en rondom de hoofdstad van Lewis geweven, Stornoway. Een schattig vissersdorpje met gekleurde, charmante huisjes. De Schotse Harris Tweed Hebride molen is gelegen aan de westkust van Lewis in het kustplaatsje Shawboost en ten zuiden daarvan in het dorpje Carloway vind je de Carloway molen waar deze prachtige stof wordt geweven.

Van generatie tot generatie

Deze luxe stof, Harris Tweed, krijgt alleen dit handelsmerk als het daadwerkelijk geweven wordt van het wol van de schapen die op Harris grazen. Het waarschijnlijke meest cruciale onderdeel van het proces zijn de bekwame ambachtslieden. De vaardigheden worden doorgegeven van generatie tot generatie, van oud naar jong, door middel van een maandenlange formele en informele opleiding, die de jonge generatie nog jarenlang zal beheersen en innoveren.

Ook de relatie tussen de molen en de wever staat centraal in de productie van Harris Tweed. Elke molen is verschillend qua grootte, vermogen, focus, type en apparatuur. Maar het verven, mengen, spinnen en afwerken wordt door de werknemers in teamverband gedaan. Alle molens werken nauw samen met betrekking tot de afwerking om samen deze prachtige stof op de markt te brengen.

Harris Tweed middenin het ruige landschap

Ik adviseer iedereen om zelf naar Lewis en Harris te reizen en te genieten van het prachtige landschap. Want naast deze prachtige stof is ook de omgeving ruig, adembenemend en inspirerend. Zie de voor een sfeerimpressie en raak overtuigd van de overweldigende natuur.

Reistip: Rijd aan boord van de luxe cruiseferry naar Newcastle, dé shoppingcapital van Groot-Brittannië. Vanuit Newcastle rijd je een prachtige route en binnen 2 uur ben je in Schotland. Zie hier de pracht van de natuur op Skye, Harris en Lewis en laat je overtuigen en inspireren!

Vanuit Schotland reis je over de Skye brug naar het eiland Skye. Vanaf het eiland Skye pak je de boot naar Harris en Lewis. Gezien de video bevat ook het eiland Skye prachtige plekken om te ontdekken. Mijn volgende blog zal over dit eiland gaan waarbij ik de mooiste plekjes van Skye zal toelichten.

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie