Treinrondreis Schotland

Treinrondreis door Schotland - Glenfinnan viaduct met de Jacobite trein

Een reportage van de “Royal Scotsman” op tv maakte ons lekker: de duurste treinreis van Europa en de mooiste treintrajecten in Schotland. De mooiste treintrajecten in Schotland spraken ons meer aan dan de duurste en we kozen voor de goed geprijsde treinrondreis door Schotland. Een paar weken later zitten we op de ferry, ons te verheugen op de reis die komen gaat.

Reizen per ferry naar Engeland

De verbinding met de DFDS bus van Amsterdam Centraal naar IJmuiden is perfect; vlakbij huis ben je al helemaal in een andere wereld. De ferry is comfortabel en het buffet uitstekend. Heerlijk geslapen. Aankomsttijd de volgende ochtend om 9 uur is relaxed, je begint je dag gemoedelijk en ontspannen. Dat valt in Groot-Britannië ook op: alles gaat zo gemoedelijk en ontspannen, we zijn alleen maar vriendelijke mensen tegengekomen.

Rondreizen per trein door Schotland

Treinrondreis Schotland - kaartVan Newcastle naar Edinburgh kun je het beste rechts zitten in de trein met prachtig uitzicht boven de kliffen op zee. De hotels en B&B’s hebben allemaal een heel vriendelijk ontvangst, je voelt je overal erg welkom en wordt helemaal op je gemak gesteld. En het Schotse ontbijt is iedere dag weer genieten. Vanuit Edinburgh reis je over een prachtig treintraject via Glasgow naar Oban waar de ferry naar Mull vertrekt. Vanaf Mull gaat een ferry naar Iona. Het is een heel bijzonder eiland, alles zo puur. Hier waren we graag nog een extra nacht verbleven.

Op Mull kun je met een minitreintje naar Torosay Castle gaan (vertrekt bij de ferry waar je vanuit Oban aankomt), echt een aanrader. Het kasteel is te bezichtigen en het lijkt alsof de kasteelheer net is vertrokken. Een een kasteeltuin zoals je je een Engelse tuin voorstelt. Het traject Oban – Fort William is ontzettend mooi over het Rannoch Moor. Niet met de auto te bereiken. De trein tuft langzaam over het gebergte. We hebben een prachtige regenboog gezien.

Jacobite Steam Train - het Glennfinnan Viaduct

Jacobite Steam Train

Van Fort William naar Mallaig gingen we met de Jacobite Steam train, over het viaduct van Glennfinnan rijd je extra langzaam. Het uitzicht over de kust met zandstranden en de lochs is geweldig. In Portree kun je het beste in de haven eten, vers gevangen vis. De eigenaresse van Pink House, waar je overnacht heeft heel goede tips. Kyle of Lochalsh – Inverness is nog zo’n hoogtepunt, je valt van de ene verbazing in de andere. De treintrips van twee a drie uur per dag vliegen om. Inverness heb je in een middag wel gezien, het kasteel en een beetje oude stad. Het laatste deel van de treinrondreis door Schotland van Inverness naar Newcastle door de Highlands is nog een keer echt genieten.

Een reis die alle verwachtingen overtrof! Wil je ook een keer een treinreis door Schotland maken? Wij boekten deze reis bij de treinreiswinkel inclusief overtocht met DFDS.

Gastblogger Lasse

OVERTOCHT MET DFDS ▸


1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie