Thuiskomen in Durham

Durham aan de Wear

Dertig kilometer ten zuiden van Newcastle ligt, in een oksel van de rivier Wear, het stadje Durham. ‘Stadje’, maar wel een belangrijke universiteitsstad, met een beroemde kathedraal en met een stevige band met Holy Island!

Het verhaal achter Durham

Laat ons met dat laatste beginnen. Toen de monniken van Lindisfarne Island in Northumberland (ook wel Holy Island) in 793 op de vlucht sloegen voor de Vikingen, namen ze het lichaam van hun heilige bisschop Cuthbert (+687) mee. Tweehonderd jaar lang doolden ze rond, met dat dode lichaam en met hun beroemde Lindisfarne Gospels, om uiteindelijk te belanden op een heuvel nabij de Wear. Daar begroeven ze Cuthbert voorgoed. Vandaag de dag is deze plaats een bedevaartsoord en op Cuthberts graf ‘groeide’ Durham Cathedral. Een prachtig houten beeld, The Journey van Fenwick Lawson dat zes monniken voorstelt met de kist van Cuthbert, staat in St. Mary’s Church op Holy Island. Een replica van dat beeld (maar dan in metaal) staat gewoon op straat in Durham.

Durham - steile kasseistraatjes

Wat heeft Durham te bieden?

Een gezellig stadje, dat is Durham. Met een stadhuis waarin je het één en ander te weten komt over lilliputtergraaf Boruwlaski. Achter dat stadhuis ligt een gezellige overdekte marktplaats waar meer dan veertig verschillende kraampjes staan. Durham heeft daarnaast nog veel meer te bieden: zo zijn er verschillende uitstekende restaurants en is er natuurlijk de kathedraal waar onder andere Tony Blair & Rowan Atkinson in het koor zongen. Wilt u even lekker uitwaaien dan kan dat ook langs de oevers van de Wear waarlangs het heerlijk wandelen is. De Durham Cathedral werd door de beroemde schrijver sir Walter Scott ‘half church of God, half castle against the Scot’ genoemd. De Schotten hadden niet moeten proberen dit stadje in te nemen en leden een groot verlies tijdens de slag van Neville’s Cross dichtbij Durham.

De Kathedraal

Laat je overweldigen door de kathedraal, met zijn beroemde deurklopper, die diende om de komst te melden van mensen die in de kerk asiel zochten. Naast het graf van de heilige Cuthbert, vind je er ook dat van de eerwaarde Bede, de vader van de Britse geschiedschrijving, en van graaf Boruwlaski (zo klein dat je zult moeten vragen waar het is). Loop na je bezoek ook even het kasseistraatje (verzwik je enkels niet!) achter de kathedraal helemaal naar beneden, brug over, rechtsaf tot voorbij de roeiclub, voor het mooiste uitzicht op de kerk.

Durham - The Journey van Fenwick Lawson

Overtocht naar Newcastle

Zelf Durham en haar rijke historie ontdekken? Reserveer dan een overtocht met de auto van IJmuiden naar Newcastle. Newcastle ligt in Noord-Engeland vanwaar het nog maar een half uurtje rijden is naar Durham.

(Volgende keer vertel ik over Holy Island, mijn favoriete bestemming in Noord-Engeland.)

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie