Stirling – Een stad in het teken van de Schotse vrijheidsstrijd

Stirling

Stirling is naast Edinburgh en Glasgow de derde grote stad van Schotland, maar historisch gezien een heel belangrijke stad. Veel historische gebouwen herinneren aan een bewogen verleden.

William Wallace

Wie herinnert zich niet de film Braveheart, waarin William Wallace (Mel Gibson) de Schotten aanvoert in de grote veldslag van Bannockburn in de vrijheidsstrijd tegen de Engelsen.

Net buiten de stad staat het Wallace Monument, vanuit het centrum van Stirling te bereiken met een bus. Daarna is het een hele klim naar boven, maar wel de moeite waard, want het uitzicht is fenomenaal. Op de 2e etage in de toren is het grote zwaard van William Wallace te bewonderen.

Stirling Castle

Het grote kasteel van Stirling ligt groots, boven de stad op een heuvel. Een rondleiding door het kasteel is een must. Enkele jaren geleden werd de grote zaal gerestaureerd, zowel van binnen als van buiten. De buitenkant is schoongemaakt en is weer helder goudgeel. Aan de ene kant mooi maar aan de andere kant een grote dissonant met de rest van het kasteel dat donker en onheilspellend is. Maar laat dit je niet weerhouden een bezoek te brengen aan dit enorme bouwwerk, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Schotse vrijheidsstrijd tegen de Engelsen.

Tip: moet je even wachten voor de rondleiding begint, breng dan even een bezoek aan de mooi aangelegde tuinen.

Wandeling over de muur

Het  Royal Castle is omgeven door een zogenaamde gordijnmuur. Een enorme muur met hoogteverschillen en een grillige vorm. Door deze vorm was het leger binnen het kasteel in staat de vijand van alle kanten te beschieten. De muur is nog volledig intact. Vooral tegen de avond is een wandeling over de muur vanwege het mooie licht, echt een van de highlights van de stad. De muur biedt uitzicht over het Wallace Monument, de oude Middeleeuwse brug, het omringende glooiende landschap en natuurlijk het kasteel zelf. Check voor meer info de website van Stirling Castle.

De gevangenis van Stirling

Tot voor kort kon de oude gevangenis van de stad worden bezocht. De rondleidingen werden gedaan door acteurs waardoor een goed beeld gevormd kon worden van het leven in de gevangenis. Een heel spannend bezoek! Helaas is door geldgebrek deze attractie op het moment gesloten. Men is naarstig op zoek naar financiële middelen om deze attractie weer voor het publiek te openen. Ben je in Stirling vraag dan in elk geval na of de gevangenis misschien intussen toch weer geopend is voor bezoek. Het is de moeite waard. 

Geesten

Een stad als Stirling kent natuurlijk de nodige geesten. In de oude kroften huist de geest van de Happy Hangman, die elk weekend tevoorschijn komt om rondleidingen te geven door The Old Town. Een dramatische, hilarische en afschrikwekkende tour onder leiding van acteurs die een blik in het bloedige verleden van de stad bieden. Een prachtige afsluiting van een bezoek aan een bijzondere stad.

Moderne tijden

In de afgelopen jaren is de stad op veel plaatsen gemoderniseerd en heeft de grijze grauwe stad op diverse plaatsen een modern en eigentijds gezicht gekregen. Het grote Thistles shoppingcentre biedt, met zijn 90 verschillende winkels een grote keuze aan eigentijdse maar ook Schotse artikelen.

Kortom: Stirling is meer dan de moeite waard! Je kunt Stirling bezoeken tijdens onze rondreis Hart van Schotland.

RONDREIS HART VAN SCHOTLAND ▸


Geef een reactie