Sterren kijken in Galloway Forest Park

Galloway Forest Park - Dark Sky Park

Altijd al een echte sterrenhemel willen bewonderen waar je bijvoorbeeld de melkweg echt kan zien? Dan ben je in het Galloway Forest Park in Schotland aan het goede adres. Ooit gehoord van de Dark Sky Parks? Het is een speciaal gebied waar de donkerheid terug is gegeven aan de natuur zonder afleiding van licht om je heen. Dit zorgt ervoor dat je optimaal van de sterrenhemel kan genieten.

Dark Sky Parks

Op dit moment telt de wereld twintig nationale Dark Sky Parks. Het Galloway Forest Park was de eerste in Europa en is in 2009 in de lijst opgenomen. Schotland heeft namelijk één van de meest donkerste luchten van Europa. Bovendien bestaat het park uit 75,000 hectare grond, zodat het aantal gebouwen maar gering is. Je kunt maar liefst 7.000 sterren en planeten bekijken met het blote oog. Tevens is de Melkweg bij een heldere nacht te zien. Het park telt drie bezoekerscentra’s waar je een ideaal uitzicht krijgt. Vooral in het Clatteringshawscentre is het uitzicht fantastisch, maar je kunt de sterren ook ontdekken in je eigen auto. Toegang tot het park is gratis en neem ook zeker een professionele camera mee, waarmee je in het donker foto’s kunt maken.

Dark Sky Association

De gedachte achter een ‘Dark Sky Park’ is het gebied herstellen en beschermen naar de oorspronkelijke nachtelijke hemel. Mensen en dieren kunnen daardoor optimaal van de natuur genieten. De internationale organisatie van deze parken, Dark Sky Association, is namelijk tegen het zogeheten ‘light polustion’ en pleit voor meer lichtvrije gebieden.

Het Galloway Forest Park bezoeken? Pak de ferry van IJmuiden naar Newcastle en met een paar uurtjes rijden ben je er.

Geschreven door: http://www.travelmap.nl/

DE SNELSTE ROUTE NAAR HET GALLOWAY PARK ▸


Geef een reactie